Platform Veilig fietsen

Onderzoeksresultaten effectiviteit fietshelm betwist

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:22-09-2015

De effectiviteit van de fietshelm wordt in wetenschappelijk onderzoek soms ten onrechte als positief beoordeeld. Dat zegt Theo Zeegers. Hij presenteerde de resultaten van een onderzoek op de International Cycling Safety Conference in Hannover.


 • Zeegers was tot voor kort verkeersonderzoeker bij de Fietsersbond en inmiddels werkzaam als zelfstandig verkeersconsultant.

  Zeegers onderzocht of de analysemethode klopte van drie onderzoeken (Australië, VS en Nederland) die een gunstig effect van de fietshelm als uitkomst hadden,

  Volgens hem is dat niet het geval. Het betreft zogenaamde case-controlstudies waarbij gegevens van slachtoffers op eerste-hulpafdelingen worden afgezet tegen het helmgebruik op straat.

  Over helmgebruik op straat zijn echter weinig cijfers bekend. Daarom gebruikt men de gegevens van patiënten op eerste-hulpafdelingen die ander letsel dan hoofdletstel hebben. En daar gaat het volgens Zeeger mis, want fietsers met een helm op blijken aanzienlijk vaker niet-hoofdletsel op te lopen dan fietsers zonder helm, waarschijnlijk omdat er onder deze groep bijvoorbeeld racefietsers en dergelijke zitten.

  Als de onderzoekresultaten daarop worden gecorrigeerd, zouden twee van de drie onderzoeken (VS en Nederland) tot andere conclusies leiden, namelijk dat fietsen met een helm op niet aantoonbaar tot minder hoofdletsel leidt.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Onderzoeksresultaten effectiviteit fietshelm betwist

Scroll naar boven