Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Geen fietshelm: 225 kinderen met hoofd- en hersenletsel

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:01-10-2012

Door een fietshelm te dragen had tussen 2005 en 2009 bij 225 kinderen per jaar hoofd- en hersenletsel voorkomen kunnen worden, aldus de SWOV.


De fietshelm – mits goed passend én juist gedragen – kan effectief zijn in de vermindering van het risico op hoofd- en hersenletsel, zo constateert de SWOV op grond van internationaal onderzoek. Bovendien, zo stellen onderzoekers, zou een fietshelm voor fietsende kinderen effectiever zijn dan voor volwassenen, omdat een kinderhoofd een minder grote valafstand tot de grond heeft dan het hoofd van een volwassene en de helm daardoor een relatief grotere bescherming biedt.
Hoofd-/hersenletsel komt relatief vaak voor bij kinderen en jongeren. Van de jongere ernstig gewonde fietsers in de leeftijd van 0 tot 17 jaar heeft meer dan 60% hoofden/ of hersenletsel na een botsing met een motorvoertuig (tegenover 47% gemiddeld). Als gevolg van ongevallen waarbij geen motorvoertuig betrokken is, is het percentage hersenletsels bij deze leeftijdsgroep tussen 33 en 56% (tegenover 29% gemiddeld). Bij jonge kinderen (0-5 jaar) is negen op de tien hoofd-/hersenletsels het gevolg van een fietsongeval zonder botsing met een motorvoertuig. Vaak zijn dit valpartijen waarbij geen tegenpartij betrokken is en ook niet tegen een obstakel wordt gebotst.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Geen fietshelm: 225 kinderen met hoofd- en hersenletsel

Scroll naar boven