Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Fietshelm voor scholen met verkeersveiligheidslabel

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:29-08-2014

Leerlingen van de Zeeuwse basisscholen met het Zeeuws verkeersveiligheidslabel trainen hun&fietsvaardigheden voortaan met fietshelm op.&


Scholen die voldoende aandacht geven aan verkeersveiligheid tijdens hun lessen krijgen het verkeersveiligheidslabel. Bij het behalen van dit label krijgen zij een fietskar met materialen om hun leerlingen extra fietsvaardigheden aan te leren. Deze fietskarren worden door de Provincie Zeeland en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) aangevuld met een set fietshelmen.

Verschillende trauma-artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) vinden een fietshelm voor kinderen noodzakelijk, zo stelt de provincie Zeeland. Men verwijst hierbij naar een publicatie 'Fietshelm voor kinderen is noodzaak!' uit 2010.

De afdelingen Spoedeisende Hulp behandelen per jaar 67.000 patiënten na fietsongevallen. Hiervan zijn 26.000 kinderen van 0 tot 18 jaar. Jaarlijks moeten 2.000 kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis door een fietsongeval. Dit komt vooral voor in de leeftijdscategorie 4 tot en met 5 jaar, 7 jaar en 12 tot en met 14 jaar. Ook blijkt uit de publicatie dat een fietsend kind dat bij een ongeluk geschept wordt of ergens tegenaan rijdt, vaak op het hoofd belandt. Bij bijna de helft van de opgenomen kinderen (860) is de diagnose dan ook hoofd-of hersenletsel. Van de fietsende schoolkinderen in Nederland overlijden er jaarlijks 31.

De meeste kinderen vinden het belangrijk hoe zij eruit zien. Daarom worden er drie verschillende fietshelmen aangeboden. De opdruk op de helmen is ontworpen na input van kinderen uit groep 6 tot en met 8 van de Zeeuwse basisscholen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietshelm voor scholen met verkeersveiligheidslabel

Scroll naar boven