Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Traumacentra vragen aandacht voor fietshelm

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:27-08-2010

Helmgebruik leidt tot een vermindering van het risico op hoofdletsel met 63% tot 88%. Een verplichting tot het dragen van een fietshelm kan rekenen op veel weerstand bij belangenorganisaties. Maar traumacentra benadrukken dat de helm hoofd- en hersenletsel met name bij kinderen kan terugdringen.


Per jaar worden 26.000 kinderen en jongeren behandeld op een Spoedeisende Hulp afdeling na een fietsongeval, ongeveer 2.000 hiervan worden opgenomen in een ziekenhuis en gemiddeld 31 kinderen overlijden. Veel van deze ongevallen leiden tot hoofdletsel, stelt TraumaNet AMC. Dit kan variëren van een oppervlakkig letsel tot ernstig hersenletsel. Eén van de mogelijke preventieve maatregelen om hoofdletsel bij fietsers te voorkomen is de fietshelm. Maar veel kinderen (en ouders) vinden een fietshelm niet echt nodig. 
TraumaNet AMC, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen die traumazorg bieden in de regio ten oosten en noordoosten van Amsterdam, wil het onderwerp opnieuw op de agenda zetten door er een symposium aan de wijden. Centraal daarbij staan fietsongevallen bij kinderen en jongeren, hoofd- en hersenletsel als gevolg hiervan en behandeling en revalidatie. Ook wordt aandacht besteed aan het gebruik van fietshelmen als preventie. 
TraumaNet AMC werkt voor dit symposium onder andere samen met het Emma Kinderziekenhuis AMC, Revalidatiecentrum De Trappenberg en Consument en Veiligheid. Het symposium heeft plaats op 11 okotber. Meer info: www.TraumaNetAMC.nl.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Traumacentra vragen aandacht voor fietshelm

Scroll naar boven