Platform Veilig fietsen

Dit zijn de genomineerden voor de Tour de Force Innovatieprijs 2021

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Auteur:Tour de Force
 • Datum:03-06-2021
Tijdens het Nationaal Fietscongres op 17 juni wordt door de Tour de Force voor de vijfde keer de Innovatieprijs uitgereikt. De jury heeft maar liefst 23 inzendingen met creatieve ideeën mogen ontvangen. Dit zijn de drie genomineerden. • Tijdens het Nationaal Fietscongres op 17 juni wordt door de Tour de Force voor de vijfde keer de innovatieprijs uitgereikt. De jury heeft maar liefst 23 inzendingen met creatieve ideeën mogen ontvangen. De (digitale) bezoekers van het Fietscongres stemmen op hun favoriete inzending. De genomineerden zijn:
  • De Fietsmeesters/Sport Utrecht: Fietskriebels – een project dat zich richt op de allerkleinsten – is een Kennismakingsprogramma voor fietsen in de kinderopvang, peuterspeelzaal of op de voorschool
  • Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour: Een fietssimulator voor vaardigheidstraining en -diagnose, waarmee we beter weten hoe mensen langer en veilig kunnen fietsen.
  • Ziemi BV: Ziemi – aanvullende fietsverlichting, want iedereen verdient het om gezien te worden.
  Bekijk hier een introductie van de drie genomineerden:

  <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2hPHY2C4dH4" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

  Vorige winnaar: Meer dan 200 kinderen aan een prachtige fiets geholpen

  Het project Iedereen Fietst, dat vorig jaar de prijs won, zet zich ervoor in dat alle kinderen over een fiets kunnen beschikken. Om dit mogelijk te maken is een netwerk van professionals en vrijwilligers opgebouwd. Met de gewonnen innovatieprijs is nieuw gereedschap aangeschaft en de werkplaats opgeknapt. Ook is de website vernieuwd, waardoor steeds meer mensen het initiatief weten te vinden en zich kunnen aansluiten. Het aantal gedoneerde fietsen groeit, waardoor passende fietsen kunnen worden uitgegeven aan kinderen.
  De kracht van Iedereen Fietst zit in de samenwerking, waarmee expertise wordt gebundeld. Stichting Leergeld weet met hun vrijwilligersnetwerk de doelgroep te vinden en de doelgroep weet Stichting Leergeld te vinden waardoor de fietsen daar terecht komen waar ze het hards nodig zijn. De werkplaats heeft de kennis en expertise om fietsen te repareren. Ook een sociaal werkbedrijf, waar o.a. nieuwe fietsen in elkaar worden gezet, is nauw betrokken bij het project. Door hun samenwerking met een school voor praktijkonderwijs worden jongeren enthousiast gemaakt voor het vak ‘fietsenmaker’. De enthousiaste projectleider Dennis Roskam weet steeds meer mensen en organisaties te binden aan het project. Chapeau!
  Iedereen Fietst sluit uitstekend aan bij het Tour de Force hoofdthema ‘Stimuleren van fietsgebruik en fietsinitiatieven’. De ambitie is dat alle kinderen en jongeren in Nederland kunnen fietsen en een fiets tot hun beschikking hebben. We voeren pilots uit in meer dan 15 steden, waaronder de pilot ‘Ieder Kind een Fiets’. Recentelijk is ook de brochure ‘Internationale Inspiratie voor de aanpak 'Alle Kinderen een Fiets' uitgegeven met prachtige voorbeelden uit het buitenland.


  Prijswinnaars eerdere jaren

  Met de ontwerpoplossing ‘Frietzak en de banaan’, die ervoor zorgt dat meer fietsers tegelijk over een kruispunt kunnen, had de gemeente Amsterdam de primeur voor de innovatieprijs in 2017. Rotterdam volgde hen op met de ‘Fietsvlonder’, die inmiddels in meer steden in en buiten Nederland te vinden is. De prijswinnaar van 2019 het programma ‘Fietsfan’ ontwikkeld, dat gericht is op de belevingswereld van kinderen en hen een positieve fietservaring wil meegeven.


  Schaalsprong Fiets

  De Tour de Force zet zich in voor de ‘Schaalsprong fiets’. De innovatieprijs moet daar aan bijdragen door uitvoerbare innovatie op fietsgebied in de spotlights te zetten. De winnaar ontvangt €10.000,- om te besteden op een manier die de innovatie een stap verder brengt in de praktijk.
  De jury bestaat dit jaar uit:
  • Henk Brink (voorzitter Tourleiding, gedeputeerde provincie Drenthe)
  • Esther van Garderen (directeur Fietsersbond)
  • Marije Klomp (programmadirecteur duurzaamheid Radboud Universiteit en Fietsambassadeur)
  • Maja van der Voet (programmamanager Tour de Force)

Relevantie

Scroll naar boven