Winnaar Tour de Force Innovatieprijs 2019

  • Soort:Nieuws Tour de Force
  • Datum:28-06-2019
'Laat veiligheid los om aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen'


 Foto: Martin Hols

Het programma dat kinderen fietsfan maakt, ontwikkeld door Joep Tiernego van HAN Sport en Bewegen wint de Tour de Force Innovatieprijs 2019. Aan de prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden om het idee verder in de praktijk te brengen, en daarmee gaat Joep in ieder geval een start maken in de wijk Malburgen in Arnhem. We verwachten dat er dankzij de impuls van de innovatieprijs nog vele fietsfans bijkomen.
 
 Foto: Martin Hols

Joep Tiernego licht het succes van het programma 'Laat veiligheid los om aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen’ toe:
 
Hoewel fietsveiligheid iets is waar wij als volwassenen ons druk om moeten maken, mag dit geen probleem zijn waar wij kinderen mee opzadelen. Kinderen moeten de fietslessen leuk vinden en succeservaring opdoen. Als volwassenen moeten wij de lessen zo ontwikkelen dat zij deze vaardigheden onbewust eigen maken. Als wij dit goed doen creëren we fietsfans die niet alleen beter fietsen, maar ook meer kinderen die (blijven) fietsen en hun ouders proberen over te halen met de fiets te gaan in plaats van de auto.
Zeker in een wijk als Malburgen (Arnhem) waar wij hiermee beginnen is het imago van de fiets een ding. 40% is van niet-westerse migratie achtergrond. De auto is een statussymbool en de fiets niet. Niet alle ouders kunnen fietsen en leren het hierdoor hun kinderen ook niet. Dit versterk het problematische haal- en brenggedrag. Om dit voor elkaar te krijgen laten we onze zorgen eerst los en creëren we een programma wat kinderen fietsfan maakt.
 
De Innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door Tour de Force om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren. In 2017 had de gemeente Amsterdam de primeur met de inmiddels befaamde ‘frietzak en banaan’. Afgelopen jaar was de prijs voor de fietsvlonders van de gemeente Rotterdam, die in meerdere steden navolging hebben gekregen. We kijken uit naar alle toekomstige fietsfans, die bijdragen aan de Tour de Force doelstelling om 20% meer fietskilometers te realiseren!
 
 

Dit is een nieuwsbericht van Tour de Force 2020.

Naar Tour de Force 2020

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Winnaar Tour de Force Innovatieprijs 2019

Scroll naar boven