Platform Veilig fietsen

Nieuw Canadees onderzoek vindt geen effect fietshelmplicht

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:22-02-2016

Volgens een nieuwe&studie&van de University of British Columbia in Canada heeft de invoering van de verplichte fietshelm niet geleid tot minder ziekenhuisgewonden.


 • In Canada geldt in sommige provincies een helmdraagplicht, in andere niet. De studie zette het helmgebruik in de provincies met en zonder helmplicht af tegen het aantal ziekenhuisgewonden om erachter te komen of de helm verschil maakt.

  In de Canadese vergelijking werden behalve de helmplicht ook andere factoren meegenomen die cijfers zouden kunnen beïnvloeden, zoals geslacht, leeftijd, fietsgebruik, verkeersgerelateerd ongeval of niet, en het soort verwonding (hoofd, romp, enz).

  In de periode 2006-2011 werden gemiddeld 3690 ziekenhuisgewonden per jaar geregistreerd op 593 miljoen fietstrips per jaar ofwel 1 ziekenhuisbezoek per 161 000 trips.

  Het ziekenhuisbezoek varieerde aanzienlijk per provincie, maar leeftijd en geslacht spelen een hoofdrol. Over het geheel belandden vrouwen minder vaak dan mannen in het ziekenhuis. Specifiek voor de verkeersgeraleerde ziekenhuisbezoeken blijkt dat een hogere fietsaandeel in een provincie correspondeert met minder ziekenhuisgewonden.

  Maar de meest opvallende conclusie is toch wel dat er geen relatie werd gevonden tussen de helmplicht en ziekenhuisopnamen, ook niet als men alleen keek naar hoofd en nekletsel.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Nieuw Canadees onderzoek vindt geen effect fietshelmplicht

Scroll naar boven