Platform Veilig fietsen

Winnaar Prijsvraag 'Herverdeling Openbare Ruimte' bekend!

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:24-06-2021
Op de netwerkbijeenkomst van Platform Ruimte voor Lopen en Tour de Force op 27 juni is de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag 'Herverdeling Openbare Ruimte'! De inzender, afkomstig uit de gemeente Den Haag, ontvangt een cadeaubon voor een lekker diner met zijn collega's.

 • In de afgelopen maanden hebben we veel mooie inzendingen mogen ontvangen op onze prijsvraag ‘Herverdeling Openbare Ruimte’, in het kader van het gelijknamige project. Vanuit het hele land hebben vijftien inzenders ons mooie voorbeelden toegestuurd van openbare ruimtes waar het na een herinrichting fijner fietsen en lopen is. Een paar van deze voorbeelden hebben we al op gedeeld, maar nu is eindelijk de winaar bekend!

  Het winnende project van de prijsvraag 'Herverdeling Openbare Ruimte' is de Stationsweg - Wagenstraat in de gemeente Den Haag! 

  Deze belangrijke en voor velen welbekende route tussen treinstation Den Haag Hollands Spoor en de Haagse binnenstad heeft een flinke make-over gekregen. In 2019 is deze route heringericht voor voetgangers en fietsers en zijn maatregelen genomen om de hoeveelheid doorgaand autoverkeer te reduceren. Waar eerst de straat nog rommelig en verlopen oogde, is de nieuwe 'Loper Oude Centrum' ook meteen een stuk aantrekkelijker gemaakt.
   
  Den-haag-prijsvraag-winnaar-voor-(1).png den-haag-prijsvraag-winnaar-4-(1).png


  Een klassevoorbeeld van een herinrichting in het voordeel van fietsers en voetgangers. Door het gebruik van bestrating i.p.v. asfalt zijn de straten minder georiënteerd op de auto. De verandering van 50 naar 30 km/u helpt hier natuurlijk ook bij. Daarnaast hebben veel autoparkeerplekken plaats gemaakt voor fietsparkeervoorzieningen en trottoirs. Dit alles zorgt voor een lagere verkeersintensiteit, wat leidt tot lagere snelheden en een stuk veiliger fietsen en lopen.

  Ook de omgeving heeft een goede boost gekregen. Er is veel groen toegevoegd, en de bestrating is erg kleurrijk, waardoor het straatbeeld veel aantrekkelijker en levendiger oogt.

  Benieuwd naar nog meer voorbeelden? In de komende tijd maken we vanuit CROW-Fietsberaad een aantal factsheets over de herinrichtingen die van de inzenders hebben mogen ontvangen. Hou dus de Fietsberaad Kennisbank in de gaten!

  Wil je zelf als gemeente aan de slag, of wil je gewoon meer weten over ons project Herverdeling Openbare Ruimte? Lees hier onze publicatie voor nog meer voorbeelden en aanbevelingen!

  Den-haag-prijsvraag-winnaar.jpg

  Den-haag-prijsvraag-winnaar-2.png

  den-haag-prijsvraag-winnaar-3.png

Relevantie

Scroll naar boven