Amsterdam vraagt welke fietspaaltjes weg kunnen via Fietspaaltjes.nl

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:15-05-2013

Vanaf 23 mei tot 1 september 2013 kunnen inwoners uit de omgeving van Amsterdam gevaarlijke paaltjes of obstakels doorgeven en stemmen op gevaarlijke locaties. De Stadsregio Amsterdam doet, in navolging van onder andere de gemeente Amersfoort, mee aan een project om het aantal gevaarlijke paaltjes te verminderen.


Landelijk is bij 60% van de ernstige fietsongevallen sprake van een enkelvoudig ongeval: alleen de fietser zelf is erbij betrokken. Het gaat om botsingen met paaltjes of betonblokken op het fietspad. Ook losliggende tegels, gaten in het wegdek, gladheid door grind, sneeuw en ijs of regen kunnen valpartijen veroorzaken. In de Stadsregio Amsterdam zijn naar schatting jaarlijks ruim 4000 mensen het slachtoffer van enkelvoudige fietsongevallen. Ruim 400 daarvan raken ernstig gewond. Paaltjes vormen een deel van de oorzaak.
Het Fietsberaad en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben proefprojecten opgezet om zo in de praktijk te ervaren hoe enkelvoudige fietsongevallen zijn te voorkomen. De Stadsregio Amsterdam doet mee aan een project om het aantal gevaarlijke paaltjes te verminderen. Fietsers kunnen aangeven welke paaltjes men gevaarlijk vindt waarna de gemeente kan bepalen welke paaltjes ze als eerste gaat aanpakken. Men kan ook aangeven welke paaltjes zeker moeten blijven staan omdat ze bijvoorbeeld voorkomen dat auto's op het fietspad parkeren. In de periode tot eind 2013 zullen de deelnemende gemeentes voor de meest genoemde paaltjes en obstakels bepalen welke acties er ondernomen moeten worden. Iedere gemeente geeft zelf aan hoe ze met de meldingen om zullen gaan. De deelnemende gemeenten in het gebied van de Stadsregio Amsterdam zijn: Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Oostzaan, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Amsterdam vraagt welke fietspaaltjes weg kunnen via Fietspaaltje.nl

Scroll naar boven