Platform Veilig fietsen

Fietsfeiten: nieuwe inzichten

 • Soort:Factsheets & Infographics
 • Auteur:Mathijs de Haas, Marije Hamersma
 • Uitgever:Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid | KiM
 • Datum:12-10-2020
Bochure met een overzicht met nieuwe inzichten en actuele gegevens over het fietsgebruik.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • In de afgelopen jaren is het gebruik van de e-fiets fors gestegen, vooral bij mensen onder de 65 jaar. In 2019 gaat ongeveer 18% van de fietsverplaatsingen met een e-fiets. Van de afgelegde fietsafstand gaat ruim een kwart (26%) met de e-fiets. 


  In 2013 ging het nog om 8% van de verplaatsingen en 12% van de fietsafstand. Daarnaast wordt de e-fiets steeds populairder voor de woon-werkreis. Iets minder dan een kwart (23%) van de afgelegde afstand op de e-fiets is inmiddels voor de woon-werkreis.
  Dit blijkt uit de brochure 'Fietsfeiten: nieuwe inzichten' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).
  Over de periode 2010-2019 is het aandeel fiets (normale fiets en e-fiets samen) in de verplaatsingen die Nederlanders maken nauwelijks veranderd. Meer dan een kwart (28%) van alle verplaatsingen wordt per fiets afgelegd. Het aandeel fiets in verplaatsingen binnen de grote gemeenten (G4) is wel gestegen. Verder is het verschil in fietsgebruik tussen mensen met een Nederlandse achtergrond en mensen met een migratieachtergrond tussen 2010 en 2019 kleiner geworden.

  Tijdens de coronacrisis is het gebruik van de fiets (ritten per persoon per dag) vrij stabiel in vergelijking met de periode voor de crisis. Ook heeft het oordeel over de fiets niet geleden onder de coronacrisis en denken mensen onveranderd positief over de fiets.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsfeiten: nieuwe inzichten

Scroll naar boven