Platform Veilig fietsen

Langer Veilig Onderweg

  • Soort:Onderzoeksrapporten
  • Uitgever:Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Datum:26-05-2021
  • Startdatum:26-5-2021 06:42:34
In samenspraak met overheden, ouderenorganisaties en andere partijen heeft het ministerie van I&W een plan opgesteld langs vier actielijnen, gericht op de veiligheid van oudere verkeersdeelnemers. met name die van boven de 75 jaar.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • 1. Leeftijdsvriendelijke verkeersomgeving

    Een leeftijdsvriendelijke verkeersveilige omgeving stimuleert beweging, voorkomt ongevallen en kan letselernst beperken. Fiets- en wandelpaden en een veilige omgang van ouderen in interactie met andere verkeersdeelnemers, zoals veilige oversteekplaatsen en kruispunten, vragen daarom specifieke aandacht.


    2. Veilig verkeersgedrag door en voor ouderen

    Ouderen zijn zich niet altijd bewust van hun beperkingen. Bewustzijn hiervan helpt ouderen bij het tijdig
    aanpassen van verkeersmiddel of verkeersgedrag. Naasten of professionals kunnen hierbij behulpzaam
    zijn. Maar ook andere verkeersdeelnemers moeten zich meer bewust zijn van extra kwetsbare verkeersdeelnemers zoals ouderen.


    3. Veilig gebruik van voertuigen en hulpmiddelen door ouderen

    Ouderen zijn zich niet altijd bewust van hulpmiddelen of van mogelijke vervoersalternatieven. Meer aandacht  voor veiliger (gebruik van) voertuigen die rekening houden met behoeften, beperkingen en vaardigheden van  e gebruikers is nodig. Daarnaast zijn er compenserende aanpassingen, zoals een automatisch geschakeld voertuig of extra binnen- of zijspiegels. Ouderen zijn niet altijd bekend met de mogelijkheden.


    4. Verbinding verkeersveiligheid met zorg en welzijn

    Ook professionals in het domein van zorg en welzijn hebben een rol in de verkeersveiligheid van hun oudere cliënten. We kunnen hen daarbij helpen met duidelijke informatievoorziening of advisering over beschikbare aanpassingen, vervoersopties en kennismaking met vervoersalternatieven zoals openbaar vervoer. Ook kunnen we hen helpen om tijdig het gesprek over veilige mobiliteit met ouderen en hun naasten aan te gaan.
     

Relevantie

Scroll naar boven