Platform Veilig fietsen

Van fietspad naar LEVpad?

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Auteur:Gemeente Breda
 • Datum:12-10-2021
‘Ja mits’ in plaats van ‘nee tenzij’. Martijn Geervliet deelt vanuit de gemeente Breda hun ervaring met LEV’s en micromobiliteit.


 • De introductie van nieuwe voertuigen vraagt aanpassingsvermogen van de ambtenaren/wegbeheerders. Binnen Breda hebben we de opdracht gekregen van ons bestuur om in eerste instantie positief in nieuwe ontwikkelingen in te gaan. Dus meer in de Ja-mits houding, dan in de Nee-tenzij.
    
  In Breda hebben we reeds 3 jaar (goedgekeurde) elektrische steps staan om voor de medewerkers te gebruiken. Hierdoor leren we de steps kennen en hoe je jezelf gedraagt op dit vervoersmiddel.
  Voor LEV's is vooral de onbekendheid van de voertuigen een issue. Dat is dus op te lossen door zelf ervaring op te doen met dit type voertuig.
    
  Onze ervaring is dat door de goede (fiets)infrastructuur in Nederland de steps naadloos in het verkeerssysteem zullen passen. Ze moeten daarin dezelfde voorwaarden als de fietser krijgen. De grootste opgave zal zitten in de stallingsvoorwaarden. Bij de elektrische deelscooters is dat binnen Breda nog wel een opgave. Daar lopen we regelmatig nog tegen excessen aan.
    
  Daarnaast zal de step, wanneer hij goedgekeurd worden, ook zeker in privégebruik/bezit een plek krijgen. Hierin zal hij deels de fiets gaan vervangen. Als Nederland Fietsland moeten we wel nadenken of het fietspad dan nog wel een fietspad is of een LEVpad. Niet alleen fietsers zullen daar dan gebruik van moeten maken.
    
  We zien hierin dat de Randstad een ander probleem kent dan de rest van Nederland. In tegenstelling tot de Randstad, waar sommige fietspaden al overvol zijn, hebben wij nog ruimte op de fietspaden. Wij stimuleren en promoten de fiets nog omdat we ook de groei nog kunnen faciliteren op de fietspaden. En daarmee zullen we ook de step of andere LEV's stimuleren.
    
  Op klimaat gebied hebben we immers een grote uitdaging te gaan. En elke vervuilende rit die we kunnen besparen is er eentje!

  Martijn Geervliet
  Gemeente Breda

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Van fietspad naar LEVpad?

Scroll naar boven