Platform Veilig fietsen

Profiel van vrije ruimte van fietsers geactualiseerd

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:22-12-2023
CROW-Fietsberaad publiceerde eind december een notitie met een geactualiseerd profiel van vrije ruimte van fietsers. Aanleiding om het bestaande profiel kritisch tegen het licht te houden was onder meer praktijkervaring met de positie van fietsers op het fietspad. Ontwerpers kunnen het profiel van vrije ruimte gebruiken in situaties waarin zij niet goed uit de voeten kunnen met de aanbevelingen voor fietspadbreedtes van CROW.

 • Het minimale profiel van vrije ruimte is 1,20 meter breed, opgebouwd uit de breedte van het stuur plus ruimte voor de slingerbeweging die fietsers maken. Afhankelijk van het soort obstakels dat zich in de berm bevindt is er meer ruimte nodig. Ook moeten ontwerpers rekening houden met de afstand tot tegenliggers. Samengevat moet er voldoende “lucht” in het ontwerp zitten zodat fietsers kunnen anticiperen op de omstandigheden.


  Figuur: Profiel van vrije ruimte van fietsers. Bron: CROW-Fietsberaad (2023): Profiel vrije ruimte van fietsers.  

  Naast de praktijkervaringen waaruit bleek dat het bestaande profiel van vrije ruimte te krap bemeten was, waren ook de onderbouwing en de aannames die in de loop der jaren ten grondslag hebben gelegen aan het profiel van vrije ruimte niet meer goed te herleiden.
   
  Op dinsdag 30 januari organiseert CROW-Fietsberaad een kenniscaf√© over het geactualiseerde profiel van vrije ruimte van fietsers. Je kunt je hier aanmelden voor deze online bijeenkomst.
   

Relevantie

Scroll naar boven