Platform Veilig fietsen

Nieuwe regels voor veiliger snorren

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:10-01-2020
Zijn er nieuwe regels voor snorfietsers nodig? Het effect van helmplicht en fietspadverbod voor scooters wordt onderzocht.

 • Dat laat Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer weten. Reden voor de onderzoeken is de stijging van het aantal doden en zwaargewonden in het Nederlandse verkeer: van alle ernstige gewonden bij ongelukken is 13% bestuurder van een brom- of snorfiets.
   

  Snorren op de rijbaan

  Afgelopen jaar werd in Amsterdam een bijzondere maatregel genomen: alle scooters van het fietspad naar de rijbaan. Deze verplaatsing blijkt een positief effect te hebben op de verkeersveiligheid, de doorstroming en drukte op fietspaden. Vooral fietsers in Amsterdam zijn positief over de teruggekeerde ruimte op de paden. 


  Verplicht een helm dragen

  Van Nieuwenhuizen verwacht een ‘substantiële daling’ van het aantal ernstige verkeersongevallen bij het verplicht dragen van een helm. Tegelijkertijd vermoedt men dat snorfietsers bij invoering van de helmplicht overstappen naar een ander vervoermiddel zoals de elektrische fiets. Om te kijken welk effect deze overstap heeft op de verkeersveiligheid wil de minister nader onderzoek.

  Hoe kijk jij aan tegen bovenstaande maatregelen? Verwacht jij positieve effecten voor de verkeersveiligheid bij landelijke invoering?

Relevantie

Scroll naar boven