Platform Veilig fietsen

Met koptelefoon duurt het vier seconden langer voordat je gevaar signaleert

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:28-05-2021
Een onderzoek in opdracht van Ford toont aan dat mensen die via een koptelefoon naar muziek luisteren meer dan vier seconden langer nodig hebben om gevaren in het verkeer te herkennen.

 • Voor het onderzoek gebruikte men een bijzonder methode. Deelnemers kregen gebruikten een speciale webapp waarin het omgevingsgeluid wordt gesimuleerd. De app maakt gebruik van zogenaamde 8D ruimtelijke audiotechnologie, waarmee realistische geluidssimulaties zijn te genereren, zoals bijvoorbeeld een hulpvoertuig dat van achteren nadert.

  Meer dan 2000 proefpersonen uit vijf Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK) namen deel aan het onderzoekproject. De reactie van de deelnemers op de gevaren werd gemeten in verschillende scenario's, zowel met als zonder muziek. 

  De deelnemers werd eerst gevraagd naar hun houding ten opzichte van het risico tijdens het fietsen, rijden op een scooter en lopen. Het merendeel van de testpersonen gaf aan al met koptelefoon op pad te zijn geweest. Van de 56 procent van de ondervraagden die al betrokken waren bij een bijna-ongeval of een daadwerkelijk ongeval, droeg 27 procent een koptelefoon op het moment van het incident.

  Gemiddeld waren de deelnemers 4,2 seconden langzamer om een ​​gevaar te identificeren en erop te reageren bij het afspelen van muziek. In vervolgonderzoeken konden de onderzoekers ook aantonen hoe effectief de app was in het veranderen van de houding ten opzichte van verkeersveiligheid bij de deelnemers. Vóór het experiment gaf ongeveer 44 procent van de ondervraagden aan dat ze over het algemeen geen koptelefoon zouden dragen als ze op weg waren. Daarna beloofde 58 procent deze nooit meer te dragen. 
  Uiteindelijk zei 64 procent dat ze over het algemeen minder vaak naar muziek zouden luisteren via een koptelefoon terwijl ze onderweg waren.

  Ford heeft de "Share The Road: Safe and Sound" -app gratis beschikbaar gesteld. Het is toegankelijk met een smartphone via Fordsharetheroad8d.com

Relevantie

Scroll naar boven