Platform Veilig fietsen

Kans op een valpartij neemt vanaf 65 jaar ieder jaar met 7 procent toe

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:24-08-2018
Oudere fietsers lopen meer risico op een ongeval met letsel. Vanaf 65 jaar neemt de kans om van de fiets te vallen ieder jaar bijvoorbeeld toe met ruim 7 procent.

 • Dat stellen onderzoekers van de Universiteiten Twente en Groningen en Roessingh Research and Development vast in een studie naar de relatie tussen de kenmerken van oudere fietsers en ongevallen.

  Gemiddeld is het risico van een oudere fietser om letsel op te lopen bij een fietsongeval drie maal hoger per fietskilometer dan een fietser van middelbare leeftijd. De kans om daardoor in het ziekenhuis te belanden is zelfs 4 maal hoger, aldus de onderzoekers.

  Voor de studie vulden meer 857 fietsers een vragenlijst in. Daarmee werden demografische gegevens, kenmerken van de fiets en persoonlijke kenmerken verzameld. Die werden gelegd naast de meldingen van ongevallen waarbij de fietsers naar eigen zeggen bij betrokken waren, dat waren er 416.

  Er kwam uit dat leeftijd, fysieke en mentale gebreken, type fiets, omgeving, onzekerheid en veranderend fietsgedrag (zoals meer geduld, lagere snelheid) een relatie hebben met het van de fiets vallen.

  Vanaf 65 jaar neemt de kans om van de fiets te vallen toe met 7,3%. Als een fietser mentale problemen heeft, neemt de kans op vallen met een factor 2,5 toe. Gebrek aan zelfvertrouwen verhoogt de kans op een valpartij met een factor 1,8. En een fietser die in het buitengebied woont heeft 2,1 meer kans op vallen dan een stadsbewoner.

  De onderzoekers bevelen aan om hier bij het treffen van verkeersveiligheidsmaatregelen meer rekening mee te houden.

Relevantie

Scroll naar boven