Platform Veilig fietsen

Groningen laat speedpedelec toe op fietspaden langs aantal N-wegen

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:07-10-2019
Op acht N-wegen in de provincie Groningen waar de speed-pedelec nu alleen nog op de rijbaan mag rijden, mag de berijder sinds kort kiezen tussen rijbaan of fietspad.

 • Op deze wegen is het snelheidsverschil tussen de speed-pedelec en het overige verkeer volgens de Provincie te groot om gebruikers te verplichten om verplicht van de rijbaan gebruik te maken.

  Ook is het door de drukte op sommige wegen moeilijk om in te halen. Voor de verkeersveiligheid is het op die plekken beter dat de speed-pedelecberijder, afhankelijk van de situatie een keuze kan maken tussen rijbaan of fietspad.

  Op de betreffende fietspaden is een onderbord "speed-pedelec toegestaan" onder het fietspadbord geplaatst. Het gaat bijvoorbeeld over de provinciale weg tussen Aduard en Oldehove en een aantal provinciale wegen rond Winschoten.

  In een jaar tijd is het aantal speed-pedelecs in de provincie Groningen toegenomen van 450 naar 650 stuks (cijfers maart 2019).

  De Provincie is blij dat de groei doorzet omdat men de speed-pedelec ziet als duurzaam alternatief voor middellange reisafstanden. Wel merkt men dat er nog steeds veel onbekendheid is over het fenomeen speed-pedelec. Dit leidt soms tot onbegrip bij automobilisten die zo'n snelle elektrische fiets niet op de rijbaan verwachten. Daarom heeft de Provincie de kenmerken en de regels voor de speed-pedelec in een poster gezet. Deze poster zal via "Verkeerswijzer Groningen" worden verspreid.

  Eerder al voerde Gelderland een dergelijke maatregel in op een aantal fietspaden binnen de bebouwde kom.

Relevantie

Scroll naar boven