Platform Veilig fietsen

Aantal ongevallen gedaald sinds snorfiets op de rijbaan rijdt

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:18-09-2019
Sinds de verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan is het aantal ernstige ongevallen met snorfietsers rigoureus gedaald. Ook onder fietsers worden veel minder ernstige ongelukken gemeld door de politie.

 • Dit staat in een brief van verkeerswethouder Sharon Dijksma aan de gemeenteraad van Amsterdam. Sinds 8 april 2019 moeten snorfietsen naar de rijbaan. In de periode van april tot en met augustus is het aantal ongelukken bijgehouden.

  In deze periode vorig jaar waren er 53 ernstige ongevallen met snorfietsen, dit jaar is dat teruggebracht naar tien.
  Vooraf was er kritiek op de plannen van Amsterdam om de snorfietsers te verplaatsen. Dit zou de onveiligheid juist vergoten. De eerste cijfers laten echter een ander beeld zien. Wel waarschuwt de wethouder ervoor dat het nog te vroeg is om te concluderen dat de daling komt door deze maatregel. “Maar het beeld dat er een gevaarlijkere verkeerssituatie zou zijn ontstaan, herkennen we op basis van deze cijfers in ieder geval niet.”
   
  Andere gemeenten
  Nu blijkt dat het aantal ongelukken met snorfietsen in Amsterdam is gedaald, willen de fracties in Utrecht de snorfiets ook hier van het fietspad halen. Eén van de redenen om de maatregel in Utrecht uit te stellen was de zorg op meer ongelukken. D66 en GroenLinks gaan hier nu mee bezig.

  De gemeente wilde eerder ook al van de snorfiets af op de rijbaan. De brommers zouden geluidshinder, overlast door uitstoot en gevaarlijke situaties opleveren.

  Amersfoort heeft inmiddels ook een verbanning in de pijpleiding.

Relevantie

Scroll naar boven