Platform Veilig fietsen

Amersfoort overweegt snorfietsers van fietspad te verbannen

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:01-09-2019
In navolging van Amsterdam is Amersfoort ook aan het overwegen om snorfietsen, en mogelijk ook elektrische fietsen, naar de rijbaan te verbannen.

 • Dat schrijft het AD.

  In Amsterdam moeten snorfietsen (25km/u, zonder helmplicht) sinds 8 april op de rijbaan rijden tussen de auto’s.

  Tijdens de eerste raadsvergadering bleek ook Amersfoort er wat voor te voelen. De scooter werd een storende factor genoemd op het fietspad. Daarnaast heeft de aanwezigheid van deze gemotoriseerde voertuigen invloed op de veiligheid en zouden de uitlaatgassen schadelijk zijn voor fietsers.

  De veiligheid wordt vooral in gevaar gebracht, volgens de raadsleden, door de toegenomen snelheidsverschillen tussen de huidige gebruikers van de fietspaden. Met dit argument wordt ook overwogen om snelle elektrische fietsen, zoals speed pedelecs, ook naar de rijbaan te verplaatsen.

  Wel wordt er nog gekeken welke invloed deze verplaatsing zou hebben voor de deelnemers op de weg. Hier ontstaan ook snelheidsverschillen tussen de auto’s en de snorfietsen. Amersfoort gaat daarvoor eerst buurten in Amsterdam.

  Op 18 september organiseert Platform Veilig Fietsen samen met Fietsberaad en de gemeente Amsterdam een bijeenkomst over snorfietsers naar de rijbaan. Meer informatie en aanmelden kan hier.

Relevantie

Scroll naar boven