Weten wat de fietser beweegt

  • Soort:Artikelen Fietsverkeer
  • Auteur:Ron Hendriks
  • Uitgever:Fietsverkeer nr. 30
  • Datum:11-06-2012

Ruim 5 miljoen Nederlanders beschikken over een smartphone.En daarvoor is inmiddels een gigantisch aantal apps verkrijg baar. Alleen in de Appstore van Apple zijn er al meer dan een half miljoen. En de Play Market van Google Androïd telt al enkele honderdduizenden applicaties. Daaronder ook steeds meer fietsapps. Leuk voor de fietser, maar verkeersonderzoekers en beleidsmakers kunnen er eveneens hun voordeel mee doen.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Zo kennen we apps waarmee weggebruikers problemen in de openbare ruimte makkelijk kunnen doorgeven aan wegbeheerders. Met dergelijke apps kan men suggesties doen voor verbeteringen, maar ook losliggende tegels op fietspaden doorgeven. Smartphones zijn ook te gebruiken als navigatiesysteem. Gratis of betaald, wijzen ze automobilisten maar ook fietsers de weg. Een variant hierop zijn de apps die de navigatie integreren met het fietsknooppuntensysteem. Daarmee laten zich eenvoudig routes uitstippelen die onderweg in een overzichtelijk lijstje of op kaart getoond worden. Er zijn ook apps die routes van gebruikers opslaan voor later. Vooral leuk voor de fietser zelf, die zo bijvoorbeeld kan bijhouden hoe lang hij over een bepaald rondje doet en of er vooruitgang inzit.
    Veel van deze toepassingen worden ook gebruikt in de app 'Positive Drive' van de gemeente Breda. De app is bedoeld om 'goed verkeersgedrag' te belonen. Wie zich als automobilist netjes aan de snelheid houdt, een voorkeursroute kiest of pas na de spits de auto pakt kan bonuspunten verdienen. Maar ook als men de fiets neemt in plaats van de auto zijn punten te scoren (en binnenkort komt daar ook het ov bij). Daarmee kan men meedingen naar prijzen die de lokale middenstand beschikbaar stelt. Maar naast gedragsbeïnvloeding is de app ook gericht op het vergaren van beleidsinformatie. De data zal geanonimiseerd op een website komen waarop analyses zijn uit te voeren met betrekking tot routes, snelheden, vertragingen en dergelijke. Waar ontstaan files op het fietspad, waar staat een fietser lang stil voor een verkeerslicht.

Relevantie

Scroll naar boven