Krijtstreepmethode handhaving fietsparkeerduur

 • Soort:Onderzoeksrapporten
 • Auteur:Ecorys
 • Uitgever:Ecorys
 • Datum:16-03-2021
 • Opdrachtgever:Gemeente Amsterdam - Stadsdeel Oost
In dit onderzoek is geanalyseerd of de krijtstreepmethode een betrouwbare en functionele manier is om de parkeerduur van een geparkeerde fiets vast te stellen.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Effect van weersomstandigheden

  De inventarisatie van de producteigenschappen wijzen uit dat de bestanddelen waterafstotende en zon- en temperatuur stabiele eigenschappen bevatten (parafinewas). Wel brengt de aanwezigheid van een waterafstotend bestandsdeel het risico op residuvorming met zich mee. De werking van deze bestanddelen wordt dan ook goed duidelijk uit de onderzoeksonderdelen naar de invloed van de weersomstandigheden. Geparkeerde fietsen met een krijtstreep op uiteenlopende bandprofielen (zowel door Ecorys als door de handhaving zelf aangebracht) vertonen nagenoeg geen afwijking in verweringsgraden vanaf het moment van aanbrengen tot minimaal zes weken later. 


  Effect van fietsgebruik

  De trajecttesten geven het tegenovergestelde beeld. De verweringsgraad van de krijtstreep neemt significant toe nadat de fiets in gebruik wordt genomen. Dit resulteert bij kwalitatieve indeling van de verweringsgraad naar een vijfpuntsschaal (zeer goede staat tot zeer slechte staat van de krijtstreep) in een klassenwissel van schaal 1 (zeer goede staat) naar schaal 2 (goede staat) na 200 meter voor alle profieltypen en markeringswijzen. De verwering van goede staat naar gemiddelde staat treedt op rond de 600-800 meter bij een dunne markering en rond de 600-1000 meter bij een dikke markering.


  Manuele verwijdering

  De manuele verwijdering van de krijtstreep vertoont een snellere stijging van de verweringsgraad. Na 10 seconde vanaf het moment van starten is met alle ‘schoonmaakmiddelen’ (koud water t/m terpentine/wasbenzine) de krijtstreep in zijn geheel verweerd.


  Zichtbaarheid van de krijtstreep

  De kans dat een krijtstreep in zijn geheel weer zichtbaar is tussen spatbord en straat varieert licht tussen verschillende bandprofielen en markeringstypen (tussen de 18 en 33 %, afhankelijk van de diameter van het wiel, de lengte van het spatbord, e.a. factoren). Met de kennisgeving vanuit de trajecttest kan de krijtstreep dan wel in het zichtsveld komen, deze zal ten allen tijde tekenen van verwering tonen na 200 meter gebruik.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Krijtstreepmethode handhaving fietsparkeerduur

Scroll naar boven