Fietsberaad zoekt financiers voor onderzoek fietsstroken

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:01-04-2014

CROW-Fietsberaad doet een oproep aan provincies, waterschappen,regio&'s en gemeenten om een financiële bijdrage te leveren aan een onderzoek naar fietsstroken. Opzet is om het gedrag van fietsers op verschillende lokaties met video-camera&'s in beeld te brengen.


Het Fonds Collectieve Kennis heeft 40 duizend euro toegezegd, maar om deze bijdrage veilig te stellen moet het Fietsberaad voor 1 mei cofinanciering gevonden hebben. Daarvoor doet ze een beroep op de verschillende overheden die belang hebben bij het ontwikkelen van goed onderbouwde aanbevelingen ten aanzien van fietsstroken.

In de vakwereld is er de nodige discussie over de (CROW-)aanbevelingen voor fiets- en uitwijkstroken. In de praktijk blijken wegbeheerders zeer vaak af te wijken voor de aanbevelingen. Weggebruikers zien vaak het verschil niet tussen de verschillende stroken.

Er is een duidelijke link tussen de toepassing van stroken en fietsveiligheid. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat er een verband is tussen smalle stroken en bermongevallen.

Voor het Fietsberaad was dit aanleiding om in januari van dit jaar een discussienotitie op te stellen over de toepassing van fietsstroken (zie gerelateerde items). De voorlopige aanbevelingen uit deze notitie heeft inmiddels een groot aantal reacties uit het veld opgeleverd, zowel positief als afwijzend.

Met het voorgenomen onderzoek wil CROW-Fietsberaad aan de hand van praktijksituaties toetsen of de voorlopige aanbevelingen werkelijk bijdragen aan de verkeersveiligheid en het comfort van fietsers.

De kern van het onderzoek is gedragsobservatie met behulp video-camera’s op zoveel mogelijk verschillende locaties. Welke oplossingen dragen bij aan de gewenste dwarspositie van fietsers? Wat is de invloed van de strokenindeling op de dwarspositie en snelheid van automobilisten? Welke afstand houden fietsers aan ten opzichte van de berm of trottoirband? Ook de meningen van automobilisten, fietsers en eventueel voetgangers over de verschillende oplossingen moeten een plek krijgen in het onderzoek.

Voor het onderzoek geldt: hoe meer locaties onderzocht kunnen worden, des de beter de onderbouwing van de aanbevelingen voor allerlei verschillende situaties. Denk daarbij aan binnen en buiten de kom, verschillende wegbreedtes en uiteenlopende intensiteiten.

In de voorlopige begroting van het onderzoek is uitgegaan van 185 duizend euro voor 10 praktijklocaties. In mei wil CROW-Fietsberaad offertes uitvragen voor de uitvoering en dan zal blijken wat de werkelijke kosten per locatie zijn. Afhankelijk van de financiële bijdrage van overheden kan het onderzoek ook in twee fases uitgevoerd worden, verspreid over 2014 en 2015.

Overheden die een financiële bijdrage willen leveren aan het onderzoek kunnen contact opnemen met de Otto van Boggelen, programmamanager van CROW-Fietsberaad, vanboggelen@fietsberaad.nl of 06-250 98 97 1. Er wordt een begeleidingscommissie voor het onderzoek ingesteld. 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsberaad zoekt financiers voor onderzoek fietsstroken

Scroll naar boven