Platform Veilig fietsen

Voorbeeld: Herinrichting - Kruising Keizerstraat & Pikeursbaan, Deventer

 • Soort:Voorbeeldenbank
 • Uitgever:CROW-Fietsberaad
 • Datum:22-06-2021
In dit voorbeeld van de kruising Keizerstraat & Pikeursbaan in Deventer wordt uitgelicht hoe dit gebied is omgebouwd naar een Shared Space.

 • Op de voor- en nafoto hieronder kunt u het verschil tussen de vorige en huidige situatie zien. Deze foto's zijn niet ingezonden door de gemeente Deventer.
   

  Situatie voor de herinrichting


  De situatie voor de herinrichting betrof een kruising tussen twee autowegen, waar fietsers uit diverse hoeken kwamen en veel geslalomd werd door het verkeer. Dit zorgde voor onveilige situaties, waar auto's vaak spontaan op de rem moesten staan, en fietsers vaak het trottoir kozen als route. Al met al creëerde het een onoverzichtelijke situatie voor de fietser, wat alle verkeersdeelnemers in potentieel gevaar bracht.
   

  Voorbeeld-Deventer-Oud.PNG

  Situatie na herinrichting

  Om de algehele veiligheid van het kruispunt te verbeteren, is er gekozen voor een Shared Space. Door middel van een vernieuwde bestrating, verlichting, en fietsvoorzieningen zoals parkeerplekken, is de dominantie qua inrichting voor de auto verdwenen. Deze aanpak zorgt ervoor dat de snelheid van auto's afneemt, en de ruimte vriendelijker en veiliger wordt voor fietsers en voetgangers. Over het algemeen ziet de omgeving er overzichtelijker en mooier uit.

  Een ander voordeel is dat het regenwater in deze nieuwe inrichting is afgekoppeld van het riool, waardoor het regenwater kan infiltreren in de ondergrond. Dit zorgt voor minder overstromingen op straat in het geval van hevige regenbuien.

  Shared Space is echter niet altijd toegankelijk voor mensen met een visuele beperking, aangezien het een redelijk egaal geheel betreft. Ook kwetsbare voetgangers, zoals ouderen (met rollator), willen graag een eigen plek hebben die in deze situatie helaas ontbreekt.

  Ondanks de visuele verbetering van het gebied, zouden er nog meer stappen kunnen worden genomen om de esthetische waarde te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan levendigere kleuren in de bestrating, of meer bomen of ander groen.


  Voorbeeld-Deventer-Nieuw.jpg

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Voorbeeld: Herinrichting - Kruising Keizerstraat & Pikeursbaan, Deventer

Scroll naar boven