Platform Veilig fietsen

Intelligente helm voor fietskoeriers

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:17-05-2021
Het leven van een vrachtkoerier is niet eenvoudig. Drukke binnensteden, smalle fietspaden en altijd haast. Wellicht dat een intelligente fietshelm uitkomst biedt.

 • fietshelm_s.jpgAlthans, volgens de ideeën van een bedrijvenconsortium uit Bremen en Oldenburg dat onder leiding van bakfietsfabrikant RYTLE de helm met behulp van 1,5 miljoen subsidie van de overheid ontwikkelt. 

  De fietshelm moet die het leven van vrachtfietser in de toekomst makkelijker maken. De helm projecteert belangrijke informatie zo nauwkeurig mogelijk en met zo min mogelijk afleiding voor de ogen van de bestuurder. Dat moet zorgen voor meer verkeersveiligheid en efficiëntie in de logistiek van pakketbezorging.
  Als het systeem eenmaal functioneert, waarschuwt het bijvoorbeeld voor files of bouwplaatsen en kan dan omleidingen aanbevelen. De informatie op het vizier wordt zichtbaar door middel van zogenaamde augmented reality-technologie (AR), die hologrammen genereert. Dat betekent dat je niet elke keer je smartphone hoeft te raadplegen voor dergelijke informatie.

  De helm bevat ook sensoren die informatie verzamelen over de toestand van de fietser zelf. Een zogenaamde eye-tracker, volgt het gezichtsveld van de bestuurder. Ook zitten er sensoren in die de activiteit in het brein van de bestuurder meten. Als een fietser bijvoorbeeld over een verkeersknooppunt rijdt, kan de hoogte van de hersenactiviteit worden bepaald. Zo hoopt men meer inzicht te krijgen in de aard van de afleidingen waar een koerier mee te maken krijgt.
  Daarnaast kan een koerier ook nog altijd mondeling – in verschillende talen - communiceren met anderen.
   
  Eind van het jaar moet er een werkend prototype zijn. En wellicht komt een dergelijke fietshelm in de toekomst dan ook beschikbaar voor gewone fietsers. Voor fietsforensen zou bijvoorbeeld informatie over stations of fietsenstallingen beschikbaar kunnen worden gemaakt, terwijl burgers eenvoudig de mogelijkheid kunnen krijgen om gevaarlijke plekken op de weg of problemen in de infrastructuur te melden, zo werd tijdens een recent congres over de intelligente helm al geopperd.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Intelligente helm voor fietskoeriers

Scroll naar boven