Platform Veilig fietsen

Veilig fietsen naar school

 • Soort:Projecten
 • Uitgever:ANWB & Edwin van der Sar Foundation
 • Datum:17-12-2019
Fietshelmen voor kinderen
 • Fietsen is gezond voor lichaam en brein. Van alle landen in Europa gebruiken Nederlanders veruit het meest de fiets. De tweewieler is ideaal voor wat betreft vervoer, beweging en ontspanning. Echter waar Nederland eerst één van de koplopers was op het gebied van verkeersveiligheid, zien we momenteel een sterkte toename in het aantal (fiets)verkeersslachtoffers. Met name jonge, onervaren fietsers blijken kwetsbaar in het verkeer: Veel fietsongevallen vinden plaats rondom de basisscholen!

  De Edwin van der Sar Foundation en de ANWB hebben de handen ineengeslagen om de veiligheid rondom het fietsen naar school te verbeteren. De ANWB geeft aan de hand van het programma ‘Streetwise’ verkeerseducatie aan bassischolen door het hele land. Een praktisch, maar vooral leuk én leerzaam verkeerseducatieprogramma, dat zowel scholen als ouders helpt bij het verkeersvaardig maken van kinderen.

  Professionele instructeurs komen een ochtend naar de school en geven verkeerstrainingen op maat. Ook heeft de ANWB tips voor ouders, als ouder wil je er immers ook aan bijdragen om je kind veilig te leren omgaan met de gevaren in het verkeer. Het doel van de samenwerking van de Edwin van der Sar Foundation en de ANWB is om het programma ‘Streetwise’ voor de groepen 3 en 4 zodanig aan te passen dat de kinderen veilig leren fietsen. Om onervaren fietsers in het verkeer beter te beschermen wordt een fietshelm aangeboden aan de groepen 3 en 4 van de basisschool. Door alle kinderen in deze generatie te voorzien van een goede fietshelm, dragen we bij aan de verkeersveiligheid rondom basisscholen en verminderen we het aantal verkeersslachtoffers met hoofd- en hersenletsel. 

  Voor ieder kind een unieke en persoonlijke helm
  De kinderen uit groepen 3 en 4  krijgen onder leiding van speciaal opgeleide leraren van de ANWB, verkeerseducatie in de klas. Daarbij krijgen ze een eigen, persoonlijke helm uitgereikt. Er is daarbij ruime aandacht voor het stimuleren van helmgebruik. Kinderen praten mee over de helm en krijgen daarna allen dezelfde helm uitgereikt. Vervolgens kan ieder kind de helm met zijn eigen favoriete skin ‘versieren’. Op deze manier ontstaat er per kind een persoonlijke en een unieke helm.

  Aanvraag Streetwise & contact
  Heeft u als school interesse om deel te nemen aan het programma Streetwise en de kinderen van groepen 3 en 4 van fietshelmen te voorzien? Neem dan contact op met ANWB Streetwise, via deze pagina.

   

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Veilig fietsen naar school

Scroll naar boven