Platform Veilig fietsen

Kabinet wil helmplicht voor snorfietsers half jaar later invoeren

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Auteur:RAI Vereniging
 • Datum:29-10-2021
Het kabinet wil de helmplicht voor snorfietsers toch pas laten ingaan vanaf januari 2023, in plaats van 1 juli van volgend jaar. Volgens demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur) hebben helmproducenten en aanbieders van deelscooters meer tijd nodig om zich voor te bereiden op de maatregel en zijn er niet op tijd genoeg helmen.

 • Het kabinet wil de landelijke helmplicht voor snorfietsers vanaf 1 januari 2023 invoeren. Dat schrijft minister Visser van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aan de Tweede Kamer. De sectie Scooters van RAI Vereniging is blij dat de scooterbranche en gebruikers meer tijd krijgen om zich goed voor te bereiden op de invoering en dat daarnaast ook de speed pedelec helm gebruikt mag worden. De sectie Scooters is en blijft weliswaar geen voorstander van een helmplicht, maar is van mening dat nu invoering definitief is een zorgvuldige introductie alle prioriteit moet krijgen.
   
  bromfiets snorfiets scooter
   
  De invoering van de helmplicht voor snorfietsers heeft grote impact op zowel de ondernemers als alle bijna 800.000 snorfietsgebruikers in Nederland. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed kan voorbereiden op de introductie, is tijd nodig. RAI Vereniging sectie Scooters is blij dat de minister oog heeft voor het belang van een zorgvuldig invoeringsproces en dat in plaats van 1 juli 2022 de invoering nu beoogd is op 1 januari 2023. Hiermee krijgt de branche een half jaar extra de tijd om de overgang te regelen.
   

  Speed pedelec helm

  De sectie Scooters is ook blij dat snorfietsgebruikers straks gebruik kunnen maken van de speed pedelec helm. Deze comfortabele, veilige lichtgewicht helm is eerder samen met de fietsindustrie leden van RAI Vereniging ontwikkeld voor speed pedelec gebruikers. Zij bereiken een maximumsnelheid van 45 km/h.
   

  Negatieve effecten

  Ondanks het gebruik van de speed pedelec helm, vreest de scootersectie dat in de nabije toekomst veel snorfietsgebruikers de snorfiets laten staan of geen nieuwe meer aanschaffen. Dit heeft onmiddellijk effect op de verduurzaming omdat geen enkele nieuwmarkt zo snel vergroend als de snorfiets branche. Van alle in 2021 nieuw geregistreerde snorfietsen, is inmiddels bijna 40 procent elektrisch. Bovendien blijkt uit eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van IenW dat bij invoering van een helmplicht een deel van de gebruikers overstapt naar de auto waarmee ook de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad onder druk komt te staan. 
   

  Gelijk speelveld voor alle Light Electric Vehicles (LEV’s)

  De sectie Scooters maakt zich daarnaast zorgen dat bepaalde groepen snorfietsgebruikers straks kiezen voor nieuwe veel snellere voertuigen die als elektrische fiets op de markt worden geïntroduceerd maar dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Deze voertuigen, zoals bijvoorbeeld bepaalde fat bikes, bereiken in de praktijk soms topsnelheden van 45 km/h, hebben soms een gashendel en zijn daarmee voor de wet eigenlijk een bromfiets. Er wordt echter onvoldoende op gehandhaafd en gebruikers dragen geen helm. Hierdoor komt juist de veiligheid op het fietspad verder onder druk.
   
  Het is daarom essentieel dat de invoering van de helmplicht ook in relatie wordt gezien met de introducties van alle nieuwe LEV’s en de nieuwe aanstaande wetgeving voor dit soort voertuigen. De sectie Scooters dringt er bij de Tweede Kamer op aan om de latere invoeringsdatum te gebruiken om de regelgeving rondom LEV's en snorfietsen gelijk te trekken en te komen tot een totaalplaatje van veilig gebruik van de gehele weg voor alle (nieuwe) voertuigen.
   
  Download hier de brief aan de Tweede Kamer
   
  De oorspronkelijke versie van dit artikel werd gepubliceerd op raivereniging.nl

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Kabinet wil helmplicht voor snorfietsers half jaar later invoeren

Scroll naar boven