Platform Veilig fietsen

Gedragsbepalende factoren vrijwillig gebruik van een fietshelm

  • Soort:Onderzoeksrapporten
  • Datum:20-04-2023
  • Opdrachtgever:Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Opdrachtnemer:MARE
Met het groeiend aantal fietsgebruikers stijgt ook het aantal ernstige fietsongevallen. In de eerste helft van 2023 zal daarom een evidence-based gedragsstrategie worden ontwikkeld voor het stimuleren van vrijwillig gebruik van de fietshelm. Ter onderbouwing hiervan is door MARE een verkennend kwalitatief onderzoek uitgevoerd.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • De afgelopen jaren is het fietsgebruik in Nederland gestegen. Hoewel dat om verschillende redenen positief is, zit hier ook een keerzijde aan, namelijk een zorgelijke ontwikkeling van het aantal slachtoffers onder fietsers. Met name enkelvoudige ongevallen, dus waar geen andere partij bij betrokken is, is toegenomen. Fietshelmgebruik kan veel slachtoffers (hoofd- en hersenletsel) voorkomen. Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60% en op dodelijk hersenletsel met 70%. Desondanks wordt in Nederland de helm op gewone en elektrische fietsen nog nauwelijks gedragen. De heersende sociale norm en gewoonte is fietsen zonder helm op, behalve op een racefiets of mountainbike.

    De verwachting is dat in de periode tot 2040 het aantal ernstige fietsongevallen nog verder zal toenemen. Daarom wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) meer inzetten op het verbeteren van de fietsveiligheid met een meerjarenplan Fietsveiligheid. Een helmplicht voor fietsers is in Nederland niet aan de orde. In de eerste helft van 2023 zal daarom een evidence-based gedragsstrategie worden ontwikkeld voor het stimuleren van vrijwillig gebruik van de fietshelm. Ter onderbouwing hiervan is door MARE een verkennend kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Het betreft onderzoek onder fietsers die niet in het bezit zijn van een fietshelm en er geen gebruiken om meer te weten te komen over hun huidig fietsgedrag en hun houding ten opzichte van een fietshelm.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Gedragsbepalende factoren vrijwillig gebruik van een fietshelm

Scroll naar boven