Platform Veilig fietsen

De impact van wetten voor verplichte fietshelmen op de gezondheid

 • Soort:Artikelen Tijdschriften
 • Auteur:Piet de Jong
 • Uitgever:Risk Analysis
 • Datum:10-05-2012

In dit artikel wordt gezocht naar het antwoord op de vraag of wetten die fietshelmen verplichten een netto gezondheidsvoordeel opleveren voor de maatschappij. The vraag is benaderd met een simpel model.


 • Het model bevat postieve factor, namelijk minder hoofdletsel en een negative factor, namelijk een toename in het aantal slachtoffers doordat men minder geoefend is als men minder fietst.

  Door schattingen uit de literatuur te gebruiken over de effectiviteit van helmen, de gezondheidsvoordelen van fietsen, hoofdletselcijfers, en afname van het aantal fietsers/ritten, is de volgende conclusie getrokken.

  In gebieden waar fietsen veilig is zal een gebod voor het dragen van helmen waarcshijnlijk leiden tot een hoog onbedoeld negatief effect op de gezondheid. In gebiden waar fietsen relatief onveilig is zullen helmen weinig bijdragen aan de veiligheid en zal een gebod, onder relatief extreme aannames, een kleine bijdrage leveren aan de netto gezondheid.

  Het model dient om richting te geven aan het debat over een gebod voor fietshelmen in relatie tot de algemene gezondheid.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

De impact van wetten voor verplichte fietshelmen op de gezondheid

Scroll naar boven