Platform Veilig fietsen

Fietsdiefstal, slecht onderhoud fietspaden en verkeersdrukte hinderen oudere fietser

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:08-06-2006
Uit een onderzoek van de Fietsersbond en de Unie KBO blijkt dat ouderen tot op zeer hoge leeftijd massaal blijven fietsen. Van de 75-plus respondenten fiets nog 82 %, van de 80-plus respondenten 72%.

 • Uit een onderzoek van de Fietsersbond en de Unie KBO blijkt dat ouderen tot op zeer hoge leeftijd massaal blijven fietsen. Van de 75-plus respondenten fiets nog 82 %, van de 80-plus respondenten 72%.

  De fiets wordt het meest en tot het laatst toe gebruikt voor het doen van boodschappen, gevolgd door recreatieve tochtjes, bezoek aan familie en vrienden, doktersbezoek en vrijwilligerswerk.
  Ouderen vinden fietsen vooral gezond, ontspannend, goed voor het milieu en belangrijk voor het behoud van zelfstandigheid. Dat laatste geldt vooral voor vrouwen. Daarnaast voelen oudere fietsers zich ook fit en gezond. Als belangrijkste nadelen worden genoemd: kou en nattigheid, de kans op fietsdiefstal en lastig bagagevervoer.
  Bij de alleroudsten wordt gevaar als grootste nadeel genoemd. Ouderen gaan minder fietsen of stoppen zelfs met fietsen vanwege medische redenen en toenemende verkeersdrukte. Uit het onderzoek blijkt verder dat ouderen vooral beter onderhoud van fietspaden willen, vermindering van de kans op diefstal en vermindering van verkeersdrukte.
  Het onderzoek levert ook een aantal aanbevelingen op voor de fietsbranche. Vooral de oudere mannen zeggen geen enkele behoefte te hebben aan aangepaste fietsen. Dat komt waarschijnlijk omdat ze dat niet stoer, niet macho en echt oudemannenachtig vinden. Datzelfde geldt voor spiegels. De Fietsersbond roept fietsfabrikanten op te investeren in 'hip', 'stoer' vormgegeven fietsen met trapondersteuning, lage instap, en spiegel. De markt daarvoor wordt groter door de vergrijzing, en de nieuwe ouderen zijn kritischer en wellicht ijdeler dan ooit. Ook oplossingen voor het als lastig ervaren bagagevervoer zijn welkom. Daarnaast bleek behoefte aan herinvoering van het SH-plaatje.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsdiefstal, slecht onderhoud fietspaden en verkeersdrukte hinderen oudere fietser

Scroll naar boven