Platform Veilig fietsen

Zwolle test innovatieve wegdekken voor fietspaden

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:14-10-2021
Op een deel van de Wethouder Alferinkweg in Zwolle worden vanaf november nieuwe wegdekken en afwerklagen voor fietspaden beproefd.

 • Aannemer Schagen Infra heeft een aantal nieuwe mengsels en producten ontwikkeld. In vijf proefvakken worden deze aangebracht. De proefvakken zijn allemaal zestig meter lang. Ze zijn gericht op duurzaamheid en circulariteit. Dat wil zeggen dat er minder gebruik wordt gemaakt van nieuwe grondstoffen en dat men wil besparen op CO2.

  Het gaat onder andere om White Topping. Daarbij wordt er een dunne laag beton over het bestaande asfalt aangebracht. Het asfalt hoeft niet afgevoerd te worden, waardoor er minder afvalstoffen zijn. Ook is het aanbrengen van slechts een dunne betonlaag bij White Topping voldoende, waardoor er ongeveer 25% op nieuw materiaal bespaard wordt.

  Het product Ritspad is bedoeld voor fietspaden waar leidingen onder liggen. Het beton wordt in dit proefvak in één geheel aangebracht. Maar is het nodig, dan kunnen er delen uit het pad worden gehaald. Bijvoorbeeld als er werk aan de kabels en leidingen onder het pad uitgevoerd moet worden. Daarna kan het betonelement eenvoudig teruggeplaatst worden.

  Beton(afval) uit andere projecten uit de gemeente wordt gebruikt als grondstof voor de nieuwe betonverharding van de zestig meter van het Reductiepad. En het Recyclepad is erop gericht om materiaal zo veel mogelijk opnieuw te gebruiken in combinatie met zo min mogelijk cementgebruik. Er kan volgens de aannemer een recyclepercentage van 97% worden behaald.

  Bij het aansluitende proefvak met Reflexcrete wordt de betonverharding voorzien van glasparels. Deze lichten op als fietsverlichting erop schijnt, waardoor de veiligheid moet worden verbeterd. Door Reflexcrete zou bespaard kunnen worden op openbare verlichting. Op andere locaties werd tot nu toe alleen de bermverharding ingestrooid. Nu wordt voor het eerst een pad over de hele breedte van glasparels voorzien.
   

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Zwolle test innovatieve wegdekken voor fietspaden

Scroll naar boven