De provincie Overijssel was samen met Zwolle de eerste klant van de PlasticRoad. Ze namen het initiatief voor de eerste PlasticRoad-fietspaden. De twee fietspaden van 30 meter liggen sinds 2018 in Zwolle en Giethoorn. Ze bevatten ieder 1000 kilo gerecycled plastic. Dat is evenveel als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen.
De kunststofelementen bevatten holle ruimte die gebruikt wordt voor de afvoer van hemelwater en het onderbrengen van kabels en leiding. Ze moeten volgens de makers drie keer zo lang meegaan als gewoon wegdek.
De ervaringen zijn kennelijk dermate gunstig dat de provincie nu samen met gemeente Hardenberg, PlasticRoad en aannemer KWS, werkt aan een plastic carpoolplaats aan de N34. Het terrein moet plaats bieden aan circa tien auto’s en enkele fietsen zal naar verwachting na de zomer afgerond worden.
De kunststofelementen zijn sinds 2018 doorontwikkeld. Het gerecycled kunststof dat wordt verwerkt in de wegelementen bestaat nu voor 100% uit gerecycled huishoudelijk afvalplastic. Ook is de lichte verhardingsconstructie sterker en lichter geworden; van 48 naar ca. 40 kg/m2. Het product biedt een filtersysteem dat een hemelwaterriool overbodig maakt. Bovendien bieden vernieuwde sensoren nieuwe mogelijkheden tot koppeling aan bestaande verkeersmanagementsystemen.
De sensoren meten bijvoorbeeld de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. De TU-Delft is van plan een stuk plastic fietspad aan te leggen om sensoren verder door te ontwikkelen.
De kunststof wegelementen worden inmiddels industrieel geproduceerd, met VolkerWessels en Wavin als aandeelhouders.