Platform Veilig fietsen

Ook Groningen kiest voor langere asmarkering en kantmarkering met ribbels

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:18-08-2021
Markering op fietspaden is de laatste tijd veelvuldig onderwerp van onderzoeken. Een nieuwe richtlijn is er nog niet uit voortgekomen, maar een 1-2 middenmarkering en een doorgetrokken kantmarkering zien we steeds vaker.

 • ribbelmarkering-(1).jpgZo gaat de provincie Groningen op alle provinciale tweerichtingsfietspaden van minimaal 2,5 meter breed deze markering aanbrengen. Op eenrichtingsfietspaden houdt men het op alleen kantmarkering. 

  De maatregel is volgens de provincie een zeer efficiënte manier om het toenemende aantal eenzijdige ongevallen terug te dringen.

  Eerder al besloot Drenthe dergelijke markering in te voeren, onder meer naar aanleiding van onderzoek waaruit blijkt dat fietsers kantmarkering op prijs weten te stellen.

  Groningen trekt voor 165 km fietspad 750.000 euro uit voor de maatregelen. Er wordt gebruik gemaakt van thermoplast ribbelmarkering voor de zijkanten. Behalve de ‘voelbaarheid’ van dergelijke markering reflecteert de belijning ook beter in het donker. 

  Daarnaast gaan de provincie op basis van een inventarisatie van de fietspaden alle obstakels in kaart brengen en per obstakel bepalen of deze verwijderd kan worden, dan wel beter zichtbaar gemaakt dient te worden.
   

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Ook Groningen kiest voor langere asmarkering en kantmarkering met ribbels

Scroll naar boven