Platform Veilig fietsen

Gele markering alleen maakt beweegbare bruggen niet echt veiliger voor fietsers

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:16-08-2020
In 2015 deed zich een dodelijk ongeval voor bij de Den Uylbrug in Zaandam. De brug ging open terwijl er een fietsster op het beweegbare deel stond. De gele markering die de gemeente vervolgens aanbracht, lijkt maar beperkt het gedrag van fietsers te beïnvloeden.

 • brug_zaandam_400-(1).JPGDe Onderzoeksraad Voor de Veiligheid onderzocht het ongeval in Zaandam. Een van de conclusies was dat het ongeval ook op andere plaatsen kan voorkomen. En één van de aanbevelingen was om de herkenbaarheid van het beweegbare deel van de brug voor het langzaam verkeer te vergroten.

  De gemeente bracht op drie beweegbare bruggen daartoe een geel-zwarte markering aan, zodat het gevaarlijke deel van de brug duidelijker zichtbaar werd.

  Samen met bureau Intergo onderzocht men vervolgens het effect van deze ‘nuding-maatregel’. Het idee was dat minder fietsers en voetgangers tussen de slagbomen opgesloten zouden raken tijdens de brugbediening. Ook hoopte men op een afname van roodlichtnegatie voor het sluiten van de slagbomen. En tenslotte zou een passant mogelijk sneller het gele vlak verlaten na roodlichtnegatie of wanneer deze toch tussen de dalende slagbomen terecht zou komen.

  De markering bleek een positief effect te hebben op het verkeersgedrag, aldus het onderzoek. ‘De roodlichtnegatie en het aantal passanten dat tussen de slagbomen terechtkwam tijdens de bediening nam significant af, met name bij voetgangers. Daarbij zorgde de gele markering ervoor dat bedienaars de weggebruikers beter konden zien op de camerabeelden.’ Dat laatste heeft te maken met de contrastwerking van de gele makering.

  Maar als je inzoomt op de resultaten van het onderzoek, blijken de conclusies ten aanzien van de fietsers minder florissant. Slechts bij één van de drie brug bleek de roodlichtnegatie onder fietsers statisch significant af te nemen. Alle andere geconstateerde positieve effecten blijken voor fietsers niet op te gaan.

  De onderzoekers stellen dan ook dat alleen zo’n markering onvoldoende gaat helpen om beweegbare bruggen veiliger te maken.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Gele markering alleen maakt beweegbare bruggen niet echt veiliger voor fietsers

Scroll naar boven