Platform Veilig fietsen

Profiel vrije ruimte van fietsers (Fietsberaadnotitie)

  • Soort:Notities
  • Auteur:Otto van Boggelen & Stan Wolters (CROW-Fietsberaad)
  • Uitgever:CROW-Fietsberaad
  • Datum:21-12-2023
  • Status:Versie 1.1 (maart 2022)
In verschillende CROW-publicaties zijn afbeeldingen opgenomen met het profiel van vrije ruimte voor fietsers. De bestaande figuren en bijbehorende maten zijn in deze notitie kritisch tegen het licht gehouden en waar nodig herzien.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • In verschillende CROW-publicaties zijn afbeeldingen opgenomen met het profiel van vrije ruimte (PVR) voor fietsers. Het PVR is de ruimte in de infrastructuur die door een bewegend voertuig bestreken wordt en waarbinnen zich geen vaste voorwerpen of obstakels bevinden. De ontwerper hanteert het PVR om de (minimale) breedte van infrastructuur op rechtstanden te bepalen. Dit wordt met name toegepast in situaties waar de ontwerper niet goed uit de voeten kan met de aanbevelingen vanuit CROW.

    De onderbouwing en de aannames, die in de loop der jaren ten grondslag hebben gelegen aan het PVR van een fietser zijn niet meer goed te herleiden. Verschillende onderzoeken naar de positie van de fietser op het fietspad gaf aanleiding om de figuren en de bijbehorende maten eens kritisch tegen het licht te houden. 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Profiel vrije ruimte van fietsers (Fietsberaadnotitie)

Scroll naar boven