Platform Veilig fietsen

Woensdag 19 april: Dag van de Fietshelm

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:17-04-2023
Op de tweede Dag van de Fietshelm vragen samenwerkende organisaties uit de medische en de verkeerswereld aandacht voor het belang van het dragen van een fietshelm. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een helm niet alleen beschermt tegen hersenletsel, maar ook tegen botbreuken in kaak en gezicht.

 • Op woensdag 19 april vindt voor de tweede keer de Dag van de Fietshelm plaats, een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen, het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting. Inmiddels hebben meer organisaties zich aangesloten, zoals verzekeraar Interpolis, de Provincie Friesland en Veilig Verkeer Nederland. Gezamenlijk vragen ze aandacht voor het belang van het dragen van een fietshelm. Hiermee verklein je de kans op ernstig hoofd- of hersenletsel met 60 procent en als iedereen een fietshelm draagt zou dit per jaar 85 verkeersdoden en 2500 verkeersgewonden schelen, zo is te lezen in een factsheet van Veilig Verkeer Nederland. Op de website van de Dag van de Fietshelm is meer informatie en een activiteitenoverzicht te vinden.
  BOVAG en RAI vereniging voeren een week lang campagne om aandacht te vragen voor de voordelen van de fietshelm bij kinderen. Dat doen ze online, met banners op websites gericht op ouders, en met digitale billboards nabij scholen. Ook zijn er posters beschikbaar met het motto: Helm op is helemaal af. Zo maken we fietsen nóg veiliger. Fietsondernemers kunnen de poster hier downloaden.

  Kaak- en aangezichtsletsel
  Terwijl het effect van de fietshelm op het voorkomen van hersenletsel wetenschappelijk is aangetoond, is er nog weinig bekend over het effect op kaak- en aangezichtsletsel, iets dat bij 3-20 procent van de fietsongevallen met letsel voorkomt. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voerden een meta-analyse uit naar de relatie tussen het dragen van een fietshelm en kaak- en aangezichtsletsel. Uit de resultaten bleek dat patiënten die een fietshelm hadden gedragen bij een fietsongeluk 32 procent minder kans op kaak- en aangezichtsletsel hadden dan patiënten die geen helm hadden gedragen.
  De onderzoekers baseren hun resultaten op elf studies uit acht verschillende landen die voldeden aan de eisen voor een meta-analyse. Met deze in de medische wereld veel toegepaste vorm van onderzoek analyseert men de resultaten van meerdere studies over hetzelfde onderwerp om tot beter gefundeerde conclusies te komen. Het Rotterdamse onderzoek is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery.
   

Relevantie

Scroll naar boven