Platform Veilig fietsen

Wielrenners gelieve blokje om te rijden

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-02-2021
De Rondehoep bij Ouderkerk aan de Amstel is een geliefd poldergebied bij wielrenners. Onderweg rijden ze dan graag via de smalle Dorpstraat in de gemeente. Maar ze worden nu gevraagd een blokje om te rijden.


  • Het Coronavirus zorgde voor een duidelijke toename van het aantal race-fietsers in de Rondhoep. Daarom werd vorig voorjaar de Dorpstraat in Ouderkerk vanwege te grote drukte afgesloten voor fietsers in één richting en race-fietsers in beide richtingen. Dat kon in het kader van een noodverordening verplicht worden opgelegd. Ook het rondje door de polder werd gelimiteerd voor race-fietsers, tot maximaal groepjes van twee personen.

    In juli verviel de noodverordening en werd de verplichting vervangen door een nadrukkelijk verzoek. Met borden worden nu racefietser via een omleiding route om de dorpskern heen geleid. Dat scheelt maar 150 meter, voor een racefietser dus niet echt een probleem. Wielrenners die toch door de Dorpsstraat fietsen, worden met duidelijke markeringen verzocht hun snelheid aan te passen.

    Overigens is wel geopperd dat de Strava-app mede aanleiding is voor race-fietsers om ook hard door de dorpskern te rijden, om hun gemiddeld op te voeren.

    De gemeente overweegt om de maatregel ook de komende tijd voor te zetten.

Relevantie

Scroll naar boven