Platform Veilig fietsen

Waarom wel/niet kiezen voor een speed pedelec?

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:27-12-2019
Reden om de aanschaf van een speed pedelec te overwegen is vooral dat je beter je reistijd kunt plannen. Maar wie er eenmaal een heeft gereden, weet ook de gezondheidsaspecten te waarderen.

 • Dat is de uitkomst van een Belgisch onderzoek, waar de speed pedelec inmiddels wat meer is ingeburgerd dan in ons land.
  Onderzoekers van de KU Leuven vroegen aan 100 werknemers van 10 Vlaamse bedrijven die drie weken lang zo’n speed pedelec mochten proberen wat ze ervan verwachten en hoe hun ervaringen waren.
  De hogere snelheid van een speed pedelec maakt beter time management mogelijk, zo verklaarden de deelnemers hun deelname vóórdat de proefperiode begon.
  Na drie weken testen bedrukte men vooral de voordelen voor de mentale en fysieke gezondheid van het buiten zijn en de inspanning. En dat de woon-werktrip op deze manier relaxed werkt, vooral als men voordien de auto gebruikte.

  Zowel voor- als na de proefperiode benoemde men als belemmeringen die de aanschaf van een speed pedelec in de weg staan vooral de aanschafkosten, de gepercipieerde verkeersveiligheid en de betrouwbaarheid van de fiets.

  De deelnemers stelden verder dat de overheid en bedrijven het gebruik zouden kunnen bevorderen door de verkeersregels voor speed pedelecs breder bekend te maken bij het publiek, door het opzetten van leaseprogramma’s en vergoedingen, en door verbetering van de infrastructuur.

Relevantie

Scroll naar boven