Platform Veilig fietsen

Vrijwillig dragen fietshelm wint terrein in Denemarken

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:21-12-2022
Bijna de helft van alle fietsers in het stadsverkeer en 8 op de 10 fietsende schoolkinderen in Denemarken draagt een fietshelm. Hoe komt dat?

 • In Denemarken is het gebruik van fietshelmen in de loop der jaren fors toegenomen. In 2004 droeg 6 % van de fietsers in het stadsverkeer een fietshelm. Dit aantal is gestegen tot 28% in 2014 en 48% in 2021.
  Wat zijn de oorzaken van deze toename? Onderzoekers van de Danish Safety Council opperden tijdens de International Cycling Safety Conference meerdere redenen.
  Een mogelijke verklaring zijn de campagnes in Denemarken die het gebruik van de fietshelm hebben gepromoot. De twee pieken in toegenomen fietshelmgebruik in 2004-2010 en vanaf 2014 vielen samen met landelijke campagnes die fietshelmen promootten.
  De periode van 2010 tot 2014, waarin het fietshelmgebruik stagneerde, werd daarentegen gekenmerkt door het uitblijven van landelijke fietshelmcampagnes.

  Vanaf het najaar van 2014 is een nieuwe landelijke campagne gestart. De campagne richtte zich op de ouders van jonge schoolgaande kinderen en prees ouders omdat ze erop stonden dat hun kinderen een fietshelm droegen. De campagne bestond uit verschillende humoristische muziekvideo's die viraal gingen op YouTube. Uit een evaluatie van de eerste campagnevideo in 2014 bleek dat 46 % van de doelgroep (ouders met kinderen van 8 tot 12 jaar) met hun kinderen over de campagne had gesproken.

  Helmgebruik in Denemarken.
  fietshelmgebruik_denemarken.JPGMaar dit kan waarschijnlijk niet het volledige toegenomen fietshelmgebruik verklaren. Een andere mogelijke verklaring voor het gebruik van helmen zijn zelfversterkende processen.

  Nu het dragen van een helm steeds gebruikelijker wordt, vallen fietsers niet op als ze een helm dragen. Hiermee wordt een van de drempels voor fietsers om een ​​helm te dragen deels weggenomen. En aangezien het dragen van een fietshelm onder schoolkinderen de norm wordt, kan het bovendien als sociaal onaanvaardbaar worden gezien als je je kind geen helm opzet. Sinds 2017 is bij meer dan 9 op de 10 fietsende schoolkinderen van 6 tot 9 jaar een helm waargenomen tijdens het naar school fietsen.

  Ten slotte kan het toegenomen gebruik van fietshelmen ook verband houden met algemene maatschappelijke processen waarin de bevolking in het algemeen meer veiligheidsgericht gedrag vertoont in het wegverkeer.

Relevantie

Scroll naar boven