Platform Veilig fietsen

Verongelukte scootmobielrijders vaak man

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Auteur:SWOV
 • Datum:08-04-2021
Onder de dodelijke slachtoffers van een scootmobielongeval zijn mannen sterk oververtegenwoordigd: tussen 2017 en 2019 maakten mannelijke scootmobielrijders 77% uit van het totaal in deze groep. Het aantal verkeersdoden onder scootmobielrijders is de afgelopen jaren gestegen: van 19 doden in 2010 naar 42 in 2019. Deze stijging hangt vermoedelijk samen met een toename van deze voertuigen. Dit staat in de SWOV-factsheet Scootmobielen, gehandicaptenvoertuigen en brommobielen.


 • Ruim 90% van de overleden scootmobielrijders is ouder dan 70 jaar. De meeste ongevallen met scootmobielen en gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn enkelvoudig, zoals vallen of een botsing met een obstakel. Veel voorkomende oorzaken zijn o.a. het verkeerd gebruik van de gashendel en het kantelen van de vaak instabiele scootmobiel door oneffenheden in het wegdek. Aanknopingspunten om de veiligheid voor scootmobielrijders te verbeteren liggen op het gebied van het voertuig, de infrastructuur en de training van de berijder. 
   

  Brommobielen

  Over het aantal verkeersdoden onder inzittenden van brommobielen en de ongevalsomstandigheden is geen betrouwbare informatie beschikbaar. De botsveiligheid van brommobielen is slecht, onder andere vanwege een maximumgewicht van 350 kilogram, in combinatie met de soms aanzienlijke snelheidsverschillen met het overige verkeer. Ook zijn bepaalde modellen brommobielen slecht te onderscheiden van ‘gewone’ kleine stadsauto’s, en dus slecht herkenbaar. 
   

Relevantie

Scroll naar boven