Platform Veilig fietsen

Verkeersveiligheidscoalitie: volgend kabinet moet stevig doorpakken

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:23-04-2021
De Verkeersveiligheidscoalitie roept een volgend kabinet op om stevig door te pakken op het gebied van verkeersveiligheid. Het aantal verkeersdoden ligt structureel te hoog, het aantal ernstig gewonden stijgt nog steeds en de maatschappelijke kosten van verkeersongevallen bedragen jaarlijks 17 miljard euro.


 • In coronajaar 2020 daalde weliswaar het aantal verkeersdoden van 661 naar 610, maar van een neerwaartse trend is nog geen sprake. Zo is het aantal verkeersdoden onder fietsers het hoogste in 25 jaar. En het aantal ernstig verkeersgewonden steeg vorig jaar naar 21.400. In de afgelopen 10 jaar behoorde Nederland tot de slechtst presterende landen van Europa.
   
  De Verkeersveiligheidscoalitie vraagt het volgende kabinet in het Verkeersveiligheidsmanifest 2.0 om concrete ambities te formuleren en daaraan prioriteiten en extra budget te koppelen. Alleen zo kan het aantal verkeersdoden in 2030 met 50% zijn afgenomen. De ambitie van Nederland – nul verkeersslachtoffers in 2050 – is politiek en beleidsmatig te vrijblijvend, stelt de coalitie.
   
  De Verkeersveiligheidscoalitie doet drie dringende oproepen aan de politiek:
  1. formuleer concrete doelstellingen, voor 2030 én voor het kabinet
  2. maak speerpunten van verkeersveilige woonwijken, doorgaande wegen, veilige voertuigen, ouderen en het tegengaan van afleiding in het verkeer
  3. zorg voor een goede financiering en benut de kostenbesparing (door minder zorguitgaven, minder schade, minder verlies van productiviteit) voor het verder verbeteren van de verkeersveiligheid.

Relevantie

Scroll naar boven