Platform Veilig fietsen

Verkeer straks veiliger door nieuw tarief boetes

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Auteur:ANWB
 • Datum:11-02-2021
De verkeersboetes voor ernstige verkeersovertredingen worden verhoogd en de boetes voor lichtere overtredingen gaan omlaag. Dit staat in het voorstel dat demissionair minister Grapperhaus later dit jaar naar de Tweede Kamer stuurt. • De demissionair minister volgt hiermee de oproep van de ANWB dat in de hoogte van het boetebedrag het risico van de overtreding op de verkeersveiligheid moet terugkomen.  

   

  Prioriteit

  Verkeersveiligheid heeft voor de ANWB prioriteit. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat in 2019 in Nederland 661 personen omkwamen in het verkeer. Dat zijn 17 verkeersslachtoffers meer dan in het jaar ervoor. Ook het aantal zwaargewonden in het verkeer nam de afgelopen jaren toe. 
  Naast investeringen in veilige (fiets)infrastructuur en veilige voertuigen vindt de ANWB dat ook ingezet moet worden op meer bewustwording en veiliger gedrag in het verkeer. Dit kan onder andere door de boetebedragen voor overtredingen met een grote impact op de verkeersveiligheid of voor herhaalde overtredingen te verhogen. Hier geeft de demissionair minister nu gehoor aan. 

   

  ANWB Ledenonderzoek

  In het online ANWB-ledenplatform is de leden gevraagd naar het effect van een verkeersboete op het gedrag in het verkeer. Uit dit onderzoek blijkt dat ANWB-leden het belangrijk vinden dat verkeersboetes verkeersveilig gedrag stimuleren en dat bewust extreem onveilig gedrag in het verkeer streng wordt bestraft. Daarbij geven ANWB-leden aan dat duidelijk moet worden uitgelegd wat het risico van het onveilige gedrag op de verkeersveiligheid was en hoe tot het boetebedrag is gekomen. Op die manier wordt de prikkel verkeersonveilig gedrag te veranderen vergroot.  

  Oorspronkelijke artikel is te lezen op anwb.nl

Relevantie

Scroll naar boven