Platform Veilig fietsen

Veiligheid met stip op nummer 1 bij gebruikers regionale fietsroutes

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:24-01-2022
Niet comfort of directheid zijn de bepalende factoren voor gebruikers van regionale fietsroutes. Veiligheid vindt men verreweg het belangrijkst.

 • Aspecten als directheid, attractiviteit en comfort en worden vaak genoemd als voorwaarden waaraan fietsvoorzieningen moeten voldoen. Ze hebben dan meestal betrekking op stedelijke voorzieningen.
  Voor fietsforensen zou de nadruk vooral liggen op voordelen als tijdwinst, flexibiliteit e.d.

  Wat gebruikers van regionale routes van belang vinden is minder bekend. Onderzoekers van de TU Eindhoven (Urban Planning and Transportation Group) vroegen daarom aan ruim 400 mensen wat voor hen de meest belangrijke voorwaarden zijn voor het gebruik van dergelijke routes.

  Men keek naar aspecten als veiligheid, duidelijkheid, comfort en fietssnelheid. En voor wat het ontwerp betreft naar wegmarkering, straatverlichting, bestrating en vegetatie. Steeds werden twee keuzes naast elkaar gelegd, waarbij de deelnemers werd gevraagd waar hun voorkeur lag (bijvoorbeeld veiligheid versus comfort).

  De onderzoekmethode leidde tot de conclusie dat fietsers veiligheid als het belangrijkste aspect zien. Vrouwen vinden dat nog belangrijker dan mannen.

  De studie geeft overigens geen exacte definitie van het begrip veiligheid. Maar een hint is wellicht dat het aspect verlichting wordt beschouwd als belangrijkste ontwerpaspect. Ook vinden meer vrouwen dan mannen dat.

  Opvallend noemen de onderzoekers dat comfort veel minder belangrijk wordt gevonden dan in vorige studies naar voren kwam. In het verlengde daarvan kan de lagere waardering van een groenvoorziening worden gezien, die ook uit het onderzoek naar voren kwam.

  Niet iedereen denkt er overigens precies hetzelfde over. Gebruikers van gewone fietsen vinden markering bijvoorbeeld belangrijker dan berijders van e-fietsen. En hoger opgeleiden vinden de kwaliteit van het wegdek belangrijker dan minder hoog opgeleiden.

  Maar bij allemaal staat veiligheid dus helemaal bovenaan de wenslijst.

Relevantie

Scroll naar boven