Platform Veilig fietsen

VVN weert fatbike van verkeersexamen

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:27-03-2024
Tijdens het praktisch verkeersexamen voor leerlingen van groep 7 en 8 is het gebruik van een fatbike niet toegestaan, zo heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) besloten. De fatbike wijkt volgens de organisatie teveel af van de gewone fiets. Daarnaast heeft de berichtgeving over het verkeersonveilige gedrag van fatbike-rijders bijgedragen aan dit besluit.

 • Het praktisch verkeersexamen gaat op 4 april van start en volgt op het theoretische examen waaraan de meeste scholen al zijn begonnen. Kinderen die deelnemen aan het praktisch examen mogen dat doen op een standaardfiets die voldoet aan de fietscheck van VVN. Ze mogen ook op een reguliere e-fiets deelnemen als de school hiervoor toestemming heeft gegeven. De accu daarvan moet dan volledig opgeladen zijn en ze moeten de route afleggen met de laagste trapondersteuning. Een fatbike is niet toegestaan.
   
  Geen fiets
  “Fatbikes passen volgens ons niet binnen de categorie fietsen, vanwege hun unieke kenmerken”, zo licht directeur Evert-Jan Hulshof het standpunt van VVN toe. Je kunt op fatbikes hoge snelheden bereiken, ook zonder trappen. Daarnaast zijn ze makkelijk op te voeren en lijken ze uiterlijk meer op brommers en snorfietsen. VVN is niet tegen de fatbike als vervoermiddel maar pleit voor specifieke regels, zoals een minimumleeftijd en een helmplicht, die inspelen op de eigenschappen van de fatbike en zo een veiliger verkeersklimaat creëren.
   
   
  Bron: Veilig Verkeer Nederland
   

Relevantie

Scroll naar boven