Platform Veilig fietsen

Update openbare ongevallenkaart

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:13-12-2021
De ongevallenkaart van STAR maakt ongevalsdata van de politie inzichtelijk. De kaart is geupdate en geeft nu een actuele stand van zaken overzichtelijk weer en heet daarom voortaan 'Actueel ongevallenbeeld'.

  • ongevallen.JPGSTAR is een initiatief van de Nationale Politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA. De kaart geeft de ongevalsdata weer voor zover politie en schadeverzekeraars die registreren.

    Op basis daarvan geeft de website van STAR nu dagelijks de actuele stand van zaken in ongevallen, te weten het totaal aantal ongevallen en het totaal aantal ongevallen met gewonden en doden (de stand van vandaag ten opzichte van dezelfde dag vorig jaar). En of er sprake van een stijging of daling. Verder laat de kaart drie actuele grafieken met aantallen ongevallen met alleen materiële schade, met minimaal één gewonde en met minimaal één dode in de afgelopen vijf jaar.

    De vernieuwde kaart laat de aantallen en de ernst van de ongevallen zien op locatie. Dat gebeurt op een nieuwe manier, waardoor men in één oogopslag de ongevallen met enkel schade, met gewonden cq. met dodelijke afloop kan zien. Het voordeel daarvan is dat nu direct zichtbaar is waar de ernstige ongevallen hebben plaatsgevonden, met een indicatie van het aantal (hoe groter het bolletje, hoe meer ongevallen).

    De kaart bevat ook informatie over de leeftijd en de vervoerswijze van de betrokkenen. Dit geeft inzicht in welke verkeersdeelnemers het meest en op welke locatie bij de ongevallen betrokken waren. Je kunt de filters zelf aan- of uitzetten. Door het gebruik van de filters wordt bijvoorbeeld duidelijk dat kwetsbare verkeersdeelnemers bij veel ongevallen met gewonden en doden waren betrokken. Of dat ouderen op heel andere locaties bij ongevallen zijn betrokken dan jongeren.

Relevantie

Scroll naar boven