Platform Veilig fietsen

Speed-pedelec vooral in trek bij oudere fietser

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:15-08-2017

Tweederde van de speed-pedelec berijders is tussen de 45 en 65 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en de RDW


 • Nederland telde op 1 juli 2017 ruim 10 duizend elektrische bromfietsen die trapondersteuning bieden tot 45 kilometer per uur.

  Het gaat hier om geregistreerde bromfietsen. Niet bekend is hoewel niet-geregistreerde speed-pedelecs er rond rijden.

  Sinds begin dit jaar is een bromfietskenteken voor deze zogenoemde speed-pedelecs verplicht. Bestuurders hiervan moeten daarom net als bromfietsers de rijbaan op, tenzij anders staat aangegeven. Ook zijn een helm en achteruitkijkspiegel verplicht.

  Uit de gegevens van het CBS en de RDW blijkt dat ruim 68 procent van de particuliere bezitters van deze snelle elektrische bromfietsen tussen de 45 en 65 jaar is. Een minder groot deel (43 procent) van de conventionele snor- en bromfietsen is in het bezit van iemand uit deze leeftijdsgroep. Mensen van onder de 35 jaar bezitten 29 procent van de snor- en bromfietsen en 7 procent van de speed-pedelecs.

  In de provincie Utrecht zijn naar verhouding de meeste bezitters van snelle elektrische bromfietsen, namelijk 76 per 100 duizend inwoners. Overijssel en Zeeland volgen met respectievelijk 75 en 71 van deze elektrische bromfietsen per 100 duizend inwoners. Limburg en Flevoland scoren met respectievelijk 33 en 41 speed-pedelecs per 100 duizend inwoners het laagst.

  Speed-pedelecs zijn vooral populair buiten de grote steden. Terwijl bijna 40 op de 100 duizend inwoners van zeer sterk stedelijke gemeenten een snelle elektrische bromfiets hebben, gaat het om 83 op de 100 duizend inwoners van plattelandsgemeenten.

Relevantie

Scroll naar boven