Platform Veilig fietsen

Slimme spiegel herinnert fietsers eraan de verlichting aan te zetten

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:22-03-2022
In fietsenstalling De Pomp in Nieuwegein hangt sinds kort een slimme spiegel die fietsers bij het uitrijden eraan herinnert de fietsverlichting aan te zetten. En dat werkt.

 • Slimme-spiegel-fietsenstalling-De-Pomp.jpg

  Uit de eerste resultaten van de pilot met de spiegel blijkt dat bijna de helft van de fietsers die de slimme spiegel benaderen zonder fietsverlichting, alsnog het licht aandoet.

  Achter de spiegel zitten een camera en een beeldscherm verborgen. Zodra iemand de fietsenstalling verlaat, detecteert de camera of een iemand met fiets de fietsverlichting wel of niet aan heeft. Daarop toont de spiegel een passende boodschap, mede afhankelijk van het tijdstip van de dag. De camera heeft een hele lage resolutie waardoor herkenning van specifieke personen niet mogelijk is. Hierdoor is de opstelling AVG-proof.

  Het idee achter deze slimme spiegel komt van leerlingen van het Cals College in Nieuwegein. Vervolgens heeft de provincie Utrecht samen Bluenotion het product als een pilot ontwikkeld.

  Uit een nulmeting bleek dat zo’n 40% van de fietsers geen fietsverlichting aan had bij het verlaten van de stalling. Bij een tweede meting bleek dat zo’n 46% van de fietsers die de slimme spiegel naderde zonder fietsverlichting deze alsnog aanzette na het zien van de boodschap.

Relevantie

Scroll naar boven