Platform Veilig fietsen

Slimme motor in stuur voorkomt vallen met fiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:12-04-2019
De TU Delft werkt al een aantal jaren aan een systeem dat de valpartijen moet voorkomen door de fiets automatisch stabiel te houden. Ook de fietsindustrie raakt geïnteresseerd in deze ontwikkeling.

  • De TU Delft en Koninklijke Gazelle hebben nu namelijk een prototype ontwikkeld van een fiets met zo’n slimme stuurondersteuning, meldt de TU. De fiets werkt met een slimme motor in de stuurkolom die het sturen ondersteunt op het moment dat de fietser dreigt om te vallen. ‘Met dit systeem kunnen boven een snelheid van 4 km/h de fiets en rijder stabiel worden gehouden’, zegt onderzoeker dr.ir Arend Schwab van de TU Delft.

    Er is nog wel veel onderzoek nodig voordat de steer-assist ook door de consument gebruikt kan worden, aldus de TU. Het prototype wordt nu vooral gebruikt om te testen hoe gebruikers de stuurondersteuning ervaren, en om na te gaan welke vorm van ondersteuning het beste werkt. De eerste onderzoeken laten al wel zien dat het voor een deel van de mensen minder moeite kost om te de fiets rechtop te houden.
    Dergelijke slimme systemen zullen de komende jaren zeker gemeengoed worden in de fietsbranche, verwachten de TU Delft en Gazelle.
     

Relevantie

┬ę Copyright 2024 CROW - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven