Platform Veilig fietsen

Schoolzones opgenomen in navigatiesystemen

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:26-10-2022
Automobilisten kunnen binnenkort op hun navigatiesysteem zien wanneer ze een basisschool naderen en of er op dat moment kinderen op weg zijn.

 • waze2.JPGDat gebeurt in het kader van een proef van een aantal wegbeheerders, Rijkswaterstaat en de NDW.
  Eerder al werd in een beperkte pilot de techniek beproefd. Automobilisten die in de buurt van een school kwamen, kregen de mededeling te zien dat ‘de scholen weer zijn begonnen’. En in dertig schoolzones werden gebruikers gewaarschuwd wanneer er een schoolzone op de route lag.

  Rond deze tijd moet een uitgebreide vervolgproef starten met circa 500 basisscholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Helmond en Meierijstad.

  De scholen leveren informatie aan over schooltijden, vakanties en vrije dagen. De (navigatie)apps willen namelijk alleen waarschuwen als er kinderen van en naar school onderweg zijn.
  Flitsmeister, Waze en Onderweg doen aan de proef mee. Hoe ze de data precies gaan gebruiken kan per provider verschillen. Men kan bijvoorbeeld de automobilist waarschuwen als hij een school nadert, maar het is ook mogelijk in dat geval een alternatieve route te suggereren.

  De waarschuwingen hoeven zich overigens niet te beperken tot schoolzones en schoolstraten. Men kan ook gebieden onderscheiden rond scholen die niet als zodanig geclassificeerde zijn, door de aanwezigheid van drempels, zebrapaden en fietsoversteken.

Relevantie

Scroll naar boven