Platform Veilig fietsen

RopeLight door bos in Aarhus

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:21-09-2022
De Deense stad Aarhus heeft als onderdeel van het BITS-project een markering met LED-licht in het fietspad geïmplementeerd. De kleur van de verlichting kan naar behoefte worden aangepast.

 • ropelight_l.jpgHet fietspad loopt door een bos waar het aanleggen van gewone straatverlichting problematisch is. De nieuwe verlichting begeleidt de fietser op fietspad door het bos in de donkere uren. Maar het zogenaamde RopeLight kan een breed scala aan kleuren gebruiken, eventueel automatisch aangestuurd op basis van bepaalde data.

  Zo kan de markering van kleur veranderen door verandering in temperatuur, terwijl zonsondergang en zonsopgang bepalen wanneer deze wordt in- en uitgeschakeld.

  Het kleurenschema kan ook worden aangepast aan de hand van het seizoen of om evenementen en andere initiatieven te benadrukken. Men kan de LED’s ook dimmen, om een mooi lichtniveau te garanderen zodat de fietser kan profiteren van de oplossing en geen last heeft van het licht.

  RopeLight moet ook een nieuwe ervaring bieden aan fietsers en de makers hopen dat forenzen ernaar uitkijken om door de RopeLight te rijden, zich afvragend welke kleuren ze zullen tegenkomen en tegelijkertijd het gevoel hebben dat de oplossing het veiliger heeft gemaakt om het fietspad te gebruiken.

  Het gaat om een pilotproject en tijdens de implementatie zijn al oplossingen naar voren gekomen om kosten te besparen en de evaluatie moet ook leren wat de onderhoudskosten zullen zijn.

  BITS is een vier jaar durend project binnen het Europese Interreg, waarin enkele landen samenwerken om het fietsgebruik en de -veiligheid te vergroten middels ITS-toepassingen.

  Wie er meer over wil weten kan zich aanmelden voor de afsluitende BITS Conferentie die op 16 november 2022 in Zwolle plaatsheeft.

Relevantie

┬ę Copyright 2024 CROW - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven