Platform Veilig fietsen

Onderzoek ANWB: 1 op de 5 fietsers voelt zich vaak niet veilig op het fietspad in de stad

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:10-11-2022
Een op de vijf fietsers voelt zich vaak onveilig op het fietspad binnen de bebouwde kom.

 • Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim 6.000 fietsers. De toenemende drukte en snelheidsverschillen op en rond de fietspaden vormen belangrijke oorzaken. 

  Maar ook het gedrag van andere weggebruikers zorgt voor een onveilig gevoel.

  De algehele fietsveiligheid binnen de bebouwde kom wordt door de respondenten beoordeeld met een 7,9. Toch voelt een groot deel van de fietsers zich wel eens onveilig, onder meer doordat auto’s, vrachtauto’s en bussen met hoge snelheid vlak langs fietsstroken rijden.

  Op de fietspaden zelf zijn het vooral de stadsfietsers die vinden dat de verschillen in snelheden te groot zijn. Elektrische fietsers hebben hier ook last van en geven daarnaast vaker aan zich onveilig te voelen door de grootte en breedte van andere voertuigen op het fietspad.

  Fietsers voelen zich aanzienlijk veiliger op 30 km/u wegen zonder fietsstrook dan op 50 km/u wegen met fietsstrook.

  Ook afleiding door het gebruik van de mobiele telefoon en fietsers die geen richting aangeven zorgen voor een toenemend gevoel van onveiligheid. 21% voelt zich altijd of vaak onveilig door andere weggebruikers en 69% voelt zich soms onveilig door andere weggebruikers. Overigens beoordelen fietsers de eigen rijvaardigheid als goed.

  Ongeveer de helft van de fietsers verwacht dat door bredere fietspaden de veiligheid zal verbeteren. Ook meer handhaving wordt door 8 op de 10 fietsers gezien als een goede maatregel.  

  De veiligheid en het comfort van de fietspaden zelf kunnen volgens de fietsers ook beter. 7 op de 10 fietsers voelen zich weleens onveilig door de staat van het fietspad. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden en slechte kwaliteit van het wegdek door boomwortels, scheefliggende tegels en/of scheuren in het asfalt.

  8% van de fietsers draagt nu een helm tijdens het fietsen. De helft van de fietsers is voorstander van een helmplicht voor elektrische fietsers, al zijn elektrische fietsers hier zelf minder enthousiast over. Daarnaast is een groot deel van de fietsers – met name van de stadsfietsers - voor een maximumsnelheid op de fietspaden van bijvoorbeeld 20 km/uur.

Relevantie

Scroll naar boven